Studentka gymnázia překračuje bariéry města Brna

Ústav geoniky dosáhl skvělého úspěchu v letošním ročníku soutěže Otevřená věda, kterou každoročně pořádá Akademie věd. V kategorii Neživá příroda vybojovala při závěrečné prezentaci výsledků výzkumných stáží 1. místo studentka Magdaléna Musilová z Gymnázia Blansko s tématem Taktický urbanismus a mapování bariér na území města Brna.

Její výzkum probíhal po celý rok na Oddělení environmentální geografie pod odborným vedením RNDr. Jakuba Trojana, MSc, Ph.D. Úspěch je o to cennější, že mezi „neživou přírodou“ panuje velmi nabitá konkurence v podobě oborů, jako jsou fyzika, nanotechnologie či astronomie. Proto lze bez nadsázky vítězství označit za historický úspěch geografie!

(Bez)bariérovost prostoru a taktický urbanismus je jedním z dlouhodobých výzkumných témat Oddělení environmentální geografie, které je mj. předmětem řešení projektu aplikovaného společenskovědního výzkumu TAČR Éta ve spolupráci s Masarykovou univerzitou.

 

O to více Jakuba Trojana potěšil výsledek jeho studentky:

 „Z Magdina výsledku v tak nabité konkurenci jsem úplně nadšený. Pro Magdu je to senzační úspěch, velká pocta a odměna. Je to nesmírně poctivá, pracovitá, a přitom velmi skromná studentka. Její energický přístup ke stáži nám výrazně pomohl s projektem. Hodiny a dny, které práci věnovala nad rámec svých povinností, se pozitivně promítly nejen na výsledcích našeho výzkumu, ale i při prezentaci na závěrečné studentské konferenci. Jsem přesvědčen, že při tomto přístupu i sama Magda poznala a vyzkoušela něco nového, co ji bavilo, nadchlo a bude jí to třeba v budoucnu v životě užitečné. Věřím, že se s Magdou potkáme v rámci další spolupráce – ať už u další vědecké stáže, projektu nebo třeba společenské příležitosti. Spolupráce s ní byla opravdu vynikající“.

 

A radost neskrýval ani ředitel ústavu Ing. Josef Foldyna, CSc.: 

„Tento výsledek mi udělal obrovskou radost, máme být na co hrdí. Ukazuje se, že výzkumná témata, která zde řešíme, mají potenciál oslovit i nadějné středoškoláky. Osobně považuji za potřebné, abychom dokázali vědu zpřístupnit již takto mladým lidem – vzbudit v nich touhu po poznání a motivovat je k budoucí vědecké práci se nám v budoucnu může jenom vyplatit. Magdě Musilové i dr. Trojanovi srdečně gratuluji a věřím, že jejich úspěch podnítí i další kolegy z ústavu, aby se do projektu Otevřená věda zapojili“.

Iniciativu Otevřená věda pořádá Akademie věd ČR. Jejím smyslem je zapojit do vědeckého výzkumu aktivní a talentované středoškoláky, nadchnout je pro bádání a ukázat možnosti, kterým se mohou v budoucím profesním životě věnovat. Spolupráce výzkumných ústavů a středoškoláků probíhá formou ročních stáží, které – obvykle v listopadu – končí soutěží, v níž všichni mladí studenti prezentují a obhajují své projekty. Děje se tak ve třech „oborových kategoriích“: Živá příroda, Neživá příroda a Humanitní a společenské vědy.

O významu výzkumu M. Musilové svědčí i fakt, že výsledky její stáže budou součástí připravované publikace Geografie bariér: příklady dobrých bezbariérových realizací. Kniha vyjde na konci roku 2021 ve spolupráci Masarykovy univerzity a Ústavu geoniky AV ČR. Publikace by měla poskytnout odbornou základnu všem zájemcům, kteří budou chtít zpřístupňovat veřejný prostor osobám se znevýhodněním.

 

A v čem vidí největší přínos své stáže sama studentka? 

„My jsme se snažili najít a ukázat cestu jak a co dělat, aby se lidi, kteří to v životě nemají lehké, dostali snáze na místa, kam potřebují. Další krok je teď na samosprávě města Brna, aby tuto cestu uvedla v život. Věřím, že budeme inspirovat i další obce a města. Jsem moc ráda, že jsem mohla být součástí takového výzkumného týmu“, říká Magdaléna Musilová.

 

webových stránek Ústavu geoniky Akademie věd České republiky převzala a upravila Mgr. Jana Žilková

 

 

 

 

 

 

 

 

Publikováno: 6.prosince 2021, F. Plaček
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies