Panikaříš někdy? Tak NEPANIKAŘ...

… a prozkoumej aplikaci Nepanikař.  Je to první česká mobilní aplikace, která se snaží pomáhat lidem s duševním onemocněním - je zdarma, anonymní. Funguje už ve více než 150 zemích, byla přeložena do dalších 8 jazyků a její funkce se stále vylepšují...

Aplikaci vymyslela studentka biomedicínské techniky a bioinformatiky na VUT v Brně Veronika Kamenská. Impulsem pro ni byly vlastní psychické problémy, hledala pomoc sama pro sebe … Když nenašla nic vhodného, oslovila kamarády, kteří mají zkušenosti s programováním, a společně vytvořili aplikaci Nepanikař.

„Obsah aplikace jsme konzultovali s psychology i s psychiatry, aby tam byly věci, které člověku můžou pomoci, a zároveň aby tam nebylo něco, co by mu mohlo uškodit,“ vysvětluje Veronika.

Uživatelům nabízí aplikace jednoduchou pomoc v okamžiku, kdy na ně přijde ataka.
V případě úzkosti nebo panického záchvatu si tak člověk může vyzkoušet například dechová cvičení, uklidňující počítání nebo projít další nápady, co dělat. Cílí i na poruchy příjmu potravy. Při myšlenkách na sebevraždu nabízí záchranný plán. Navede člověka, co by měl udělat nebo za kým by měl jít. Pokud někoho přepadne chuť si ublížit, vybízí aplikace, ať člověk napíše kamarádovi, maluje si fixou po ruce, zacvičí si nebo si zakřičí. Podobné tipy vychází z každodenní praxe psychologů, psychiatrů a dalších vědeckých záznamů.
Součástí aplikace je také možnost zaznamenávat si svůj spánek, nálady nebo jídelníček.

„I tak chci ale upozornit, že nenahrazujeme odbornou pomoc, ale pouze ji doplňujeme,“ říká Veronika v jednom z mnoha rozhovorů. Mobilní aplikace může být vhodným nástrojem pro monitorování psychického stavu a pomocníkem v krizové situaci.

Projekt Nepanikař začal v roce 2020 nabízet anonymně a zdarma chatovou a e-mailovou poradnu, vytváří rozsáhlou Mapu pomoci, která obsahuje přes 10 tisíc kontaktů na psychology, psychoterapeuty, psychiatry, pedagogicko-psychologické poradny a krizová centra a od roku 2021 pak projekt přichází s nabídkou on-line terapií, které usnadňují lidem možnost spolupracovat s odborníky. Více na https://nepanikar.eu/

Stejně jako Veronika se mnoho dalších mladých lidí často obává svěřit rodičům se svými problémy, mají strach z nepochopení, nechtějí svým blízkým přidělávat starosti apod. Nakonec jsou to ale rodiče, kdo pro své nezletilé děti vyhledávají odbornou pomoc a snaží se jim být oporou. Mohou to být také spolužáci nebo učitelé, kteří si všimnou, že není něco v pořádku a nabídnou pomoc. V každé škole působí výchovní poradci, popř. školní psychologové, na které se žáci i jejich rodiče mohou obrátit.

 

Nezůstávejte se svými problémy sami.

Za Školní poradenské pracoviště
Mgr. Štěpánka Petříková

 

 

 


 

Publikováno: 10.února 2022, F. Plaček
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies