Magdaléna Musilová získala cenu poroty na studentské vědecké konferenci v Praze

V termínu 22. - 24. 11. 2023 se v prostorách Fyzikálního ústavu AV ČR v Praze konala každoroční studentská vědecká konference, kde studenti středních škol prezentovali dosavadní dosažené výsledky v rámci svých studentských stáží probíhajících na různých ústavech Akademie věd ČR.

Speciální cenu poroty v oblasti humanitní a společenské vědy si vysloužila dvojice Magdaléna Musilová s Tomášem Klímou, kteří se na brněnském Ústavu geoniky AV ČR zabývali stáží na téma Citizen science a její role v českém a zahraničním výzkumu. Stážistka Magdaléna Musilová z blanenského gymnázia se tak stala vůbec první studentkou, která si v různých ročnících studentské vědecké konference odnesla ocenění ve dvou různých vědních oblastech (v roce 2021 se jednalo o 1. místo v kategorii neživá příroda). Lektorem stáže byl Jakub Trojan.

Cílem studentů bylo identifikovat roli občanské vědy (citizen science) ve výzkumu a podílet se na přípravách institucionalizace občanské vědy v České republice. Součástí stáže je i popularizace vybraných projektů občanské vědy, analýza stakeholderů občanské vědy v České republice a studium mezinárodního kontextu občanskovědních aktivit v rámci Evropské unie.

 

 

O OTEVŘENÉ VĚDĚ

Již 18 let se zaměřuje na podporu talentovaných studentů se zájmem o vědu a výzkum. Prostřednictvím vědeckých stáží pro středoškoláky chce studentům umožnit získat cenné zkušenosti z vědecké praxe, motivovat je k vysokoškolskému studiu ve vědních oblastech a následně k volbě vědecké kariéry.

Stáže umožňují středoškolákům zapojení do současného vědeckého výzkumu. Jsou jedinečnou příležitostí, jak získat cenné zkušenosti a vědeckou praxi. Vědkyně a vědci Akademie věd ČR nabízí studentům svůj čas, znalosti a prostor, aby si talentovaní studenti středních škol sami mohli vyzkoušet vědu. Středoškolačky a středoškoláci díky stážím mohou s vědci spolupracovat na zajímavých výzkumných tématech a zjistit, jak to funguje ve skutečných laboratořích nebo jak se provádí výzkum v oblasti humanitních věd. Roční vědecké stáže středoškolákům umožňují dostat se k současnému vědeckému výzkumu, odborným znalostem a praxi.

Otevřená věda prostřednictvím databáze stáží na této webové stránce (https://www.otevrenaveda.cz/cs/staze-pro-studenty/Prehled-stazi/) každoročně (letošní deadline přihlášek je 30. 11. 2023) nabízí pestrou škálu témat z přírodních, technických, humanitních i společenských věd. Témata stáží pokrývají nejrůznější vědní obory: biologie, chemie, fyzika, geologie, ekologie, technika, IT, geografie, lékařské vědy, psychologie, ekonomie, historie, filologie, filozofie, právo, dějiny umění, chemická technologie, biofyzika, astronomie a další.

 

 

AKTUÁLNÍ ROČNÍK

V roce 2023 dostalo příležitost vyzkoušet si vědu v praxi 228 studentek a studentů středních škol z celého Česka. Docházejí na 129 vědeckých stáží, které probíhají pod odborným vedením 118 vědkyň a vědců na 40 pracovištích Akademie věd ČR.

 

Publikováno: 29.listopadu 2023, Ivo Grim
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies