Pobyt našich žáků na partnerské škole v Oytenu 2019

Wattoví červi a píseční krabi pod binokulárními lupami blanenských gymnazistů

Další vydařená žákovská výměna mezi Gymnáziem v Blansku a Integrierte Gesamtschule z Oytenu v Německu proběhla v roce 2019 mezi jedenácti hostitelskými rodinami z Blanska a z Oytenu v Dolním Sasku na severu Německa. V září se vrátili studenti Gymnázia z Blanska z pobytu u Severního moře. S německými kolegy tak dokončili celoroční společný projekt zkoumání dvou rozdílných ekosystémů. Zatímco začátkem května byl podroben zkoumání ekosystém Moravského krasu, větrné pobřeží Severního moře nabídlo během září faunu a flóru pro výzkum ekosystému wattového moře.

Bohatý program výměny začal v Německu neformální výukou potřebné slovní zásoby a tiskem loga na projektová trička – symbolem projektu se stala hlava dospívajícího tuleně vykukujícího zvědavě nad mořskou hladinu. Pro nepřízeň počasí se tentokrát děti s živými tuleni na písečných lavicích nesetkaly, ale na nedostatek živočichů si po odlivu na dně wattu nemohly stěžovat. Ve společnosti pískovníků rybářských, mušlí, písečných krabů, ústřic, raků poustevníků a všudypřítomného vodního ptactva našli malí vědci poučení i zábavu. Cílem skupiny se staly dvě přímořské lokality – Dorum-Neufeld s Domem přírody a vyhlídkovou věží pro pozorování ptáků a Cuxhaven s mořskou cestou pro turisty na koňských povozech. Zajímavou zastávku v Bremenhavenu spojili děti a pedagogové s vyhlídkou z věže hotelu Atlantic a návštěvou nákupního centra Mediterraneo. Studenti během tříhodinových prohlídek wattů s průvodci získali nejen exponáty pro svůj výzkum, ale také důležité informace o významu moře pro tvorbu kyslíku na naší planetě, diskutovaným tématem se stalo mimo jiné i znečištění mořské vody mikroplasty apod.

V dalších dnech zpracovaly německo-české pracovní skupiny prezentace projektu v obou jazycích a nástěnné obrazy ekosystémů Moravského krasu a wattového moře, které představily ve speciálně připraveném vzdělávacím programu dětem a učitelům německé školy. Velkoplakáty byly převezeny do České republiky a budou umístěny před laboratoří biologie na gymnáziu jako učební pomůcka.

Milým závěrečným posezením s hostitelskými rodinami byla výměna zakončena při rozlučkové party v jídelně školy. Drobné dárky, propagační materiály mikroregionu Moravský kras a suvenýry zajistila pro německé rodiny Informační kancelář města Blanska Blanka. Další výměna mezi studenty obou škol je naplánována na květen 2020, těžištěm budou zkoumání krasových jevů, poznávání a ochrana jedinečného přírodního bohatství Moravského krasu.

 

Mgr. Jana Žilková, Gymnázium Blansko

 

více fotografií →

 

 

Žáci německé školy srovnávají před svými spolužáky ekosystémy Moravského krasu
a wattového moře na základě vlastního zkoumání těchto oblastí.

 

Děti z Gymnázia v Blansku a z IGS Oyten čekají na pláži Severního moře na odliv.

 

Wattové pláně je možné pozorovat i z koňského hřbetu.

 

Článek v oblastním německém periodiku

 

 

  Čt 28. 3. Zelený čtvrtek (Velikonoční prázdniny)
  Pá 29. 3. Velký pátek (Státní svátek)

  Po 1. 4.

Velikonoční pondělí (Státní svátek)

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies