Nezapomínáme na Ukrajinu

Na pátek 24. února 2023 si třicet našich studentů připravilo pro celou školu program Nezapomínáme na Ukrajinu. Studenti i učitelé našeho gymnázia se sešli v tělocvičně na půlhodinový program připomínající smutné výročí jednoho roku agresivní ruské války proti Ukrajině.
 


 

Začalo se minutou ticha za všechny oběti krvavé války. Následný program byl protkán písněmi, které zpívalo dvacet studentů oblečených do modrožluté doprovázených studentskou kapelou. První píseň proti vojně zazpívali studenti Lásko! od Karla Kryla. Další písně už byly zpívány v cizích jazycích – anglická píseň The Sound of Silence o neporozumění mezi lidmi, italská partizánská protifašistická Bella ciao připomněla ukrajinský boj proti současnému ruskému fašistickému státu Vladimíra Putina. Ukrajinské písně Jel kozák městem a Hej, sokoli! nám představily ukrajinskou lidovou kulturu. Paní učitelka Patricie Windsor nacvičila na program se svými studenty hudební výchovy vícehlasou ukrajinskou koledu Ščedryk.
 


 

Mezi písněmi promluvily naše dvě studentky z Ukrajiny o svých smutných zkušenostech z války. Poděkovaly našim studentům i pedagogům za to, jak byly u nás přijaty.

Na závěr promluvil Petr Procházka, který vozí humanitární pomoc na Ukrajinu, aby nám přiblížil, čeho je dnes na Ukrajině největší nedostatek. Sbírky na pomoc vnitřním uprchlíkům v zakarpatském městě Chust organizují skauti z Jihomoravského kraje. Sbírkou se při koncertě vybralo 5.365 Kč.

Studenti také k výročí sepsali časopis Raport, který rozdávali po koncertě všem odcházejícím z tělocvičny.


časopis Raport ke stažení zde

 


Video sestříhal Antonín Matuška.

Fotografovala Aneta Doné.

Mgr. Jaroslav Chrástecký

 

 

 

 

 

 

 

Publikováno: 10.března 2023, F. Plaček
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies