Vojtěch Holík z Oktávy A na Pražském studentském summitu

Student Gymnázia Blansko, Vojta Holík, se po celý rok účastnil Pražského studentského summitu, kde mladí lidé simulují modely orgánů mezinárodních organizací NATO, OSN a EU. Vojta tedy nejen mně, ale i vám nyní přiblíží atmosféru při simulaci organizace NATO.

 

Co tě motivovalo k tomu, aby ses přihlásil?

Spolužák Adam Pilát z OB, který se zúčastnil projektu loni, mi o něm vyprávěl a docela mě to zaujalo. Navíc mi to přišlo jako skvělá příležitost zkusit něco nového. Tak jsem tedy napsal esej na téma Má NATO budoucnost? To, že jsem se do modelu dostal, jsem upřímně vůbec nečekal.

 

Jak setkání probíhala?

Nejprve jsme měli pět přípravných setkání, která se konala od listopadu do února vždy v sobotu na Vysoké škole ekonomické v Praze. Dopoledne jsme měli různé přednášky vysokoškolských profesorů, diplomatů nebo novinářů o různých společenských, bezpečnostních a historických tématech a odpoledne pak probíhal program v modelu NATO, kde jsme simulovali jednání Severoatlantické rady a procvičovali jsme si argumentační dovednosti, debatování, atd. Summit pak skončil čtyřdenní závěrečnou konferencí, která probíhala od 20. do 24. března, což bylo celkem náročné, protože jsem měl 22. března maturitní ples. Pár hodin cesty navíc vlakem se ale dá zvládnout.

 

Zmínil jsi různé přednášky, která tě nejvíc zaujala?

Velice zajímavá byla přednáška Jana Kofroně o teorii ofenzivního realismu v

mezinárodních vztazích. Tématem byly různé geopolitické otázky ohledně Číny a možné scénáře dalšího vývoje, například když bude Čína růst, co bude jejím zájmem? Dále se mi líbila přednáška o banderovcích na Ukrajině a o tom, jak je tohle téma dnes využíváno v politickém boji.

 

Prozraď mi, proč jsi chtěl reprezentovat zrovna Lucembursko?

Upřímně jsem nad tím moc nepřemýšlel, byla to jedna z prvních zemí, které mě napadly. Dále pak Lucembursko jako stát nemá v bezpečnostních otázkách úplně vyhraněný názor, což vám dá svobodu přizpůsobit si postoje podle sebe, nemusíte se držet tak ostré, oficiální linie jako třeba Polsko a pobaltské státy ohledně Ruska. Navíc se učím francouzsky, takže jsem chtěl nějakou zemi, kde se mluví francouzsky.

 

Myslíš si, že dovednosti, které jsi zde získal, se ti budou někdy hodit?

Určitě. Jelikož jsme v simulacích procvičovali tzv. soft skills, to jsou dovednosti, které

zahrnují veřejné mluvení, prezentování určitého tématu nebo třeba vyjednávání.

Například při interview na vysokou školu ve Francii, kam mě pozvali na základě

motivačního dopisu, několika vysvědčení a doporučení od učitelů, využiji něco ze svých nově nabytých soft skills. Taky jsem si určitě zlepšil mluvenou angličtinu. Je taky nutno říci, že summit není jen o dovednostech a simulacích. Jsou to taky různé social eventy během večerů, při kterých se seznámíte s řadou skvělých lidí.

 

Dokázal by sis tedy představit, že bys v budoucnu pracoval v nějaké podobné

organizaci?

To je těžká otázka. Nemůžu vyloučit, že jednou v podobné organizaci pracovat budu, ale v plánu to úplně nemám. Já celou akci bral hlavně jako příležitost naučit se něco nového a vymanit se ze školní rutiny, ale byli zde i tací, kteří to brali hodně vážně a sepisovali prezentace až do tří do rána.

 

Doporučil bys i ostatním, aby si to vyzkoušeli?

Rozhodně ano. Nemůžete nic ztratit, naopak jen získat. Na tomto místě je třeba poděkovat mé škole, která mě finančně podpořila, abych mohl být součástí projektu. Nemusíte se hned účastnit modelu NATO, kde se mluví anglicky, ale pokud sestavíte delegaci, můžete reprezentovat se spolužáky jeden stát v organizacích OSN (UNESCO, UNSC, UNODC, HRC, ESOC), ve kterých je jazykem vyjednávání čeština. Poznáte plno zajímavých lidí, dozvíte se teoretické znalosti z přednášek, ale taky si vyzkoušíte praktické dovednosti jako je vyjednávání, obhajoba svých názorů, debatování, atd. Stojí to za to.

                                                                                                                           Kateřina Lunerová, Septima Gymnázium Blansko

Publikováno: 8.dubna 2019, Dana Dražilová Fialová
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies