Vintage Fashion Day

Ve středu 8. června 2022 naše skupina angličtiny z 1.A uspořádala spolu s paní učitelkou Patricií Windsor Vintage Fashion Day. Vyzvali jsme studenty naší školy, aby se oblékli do „vintage“ oblečení, neboli oblečení, které je víc než 20 let staré. Každý měl za úkol prohlédnout doma skříně a krabice s oblečením po rodičích nebo prarodičích.  Zjistili jsme tak, že se dá najít spousta kousků, které můžeme nosit i v dnešní době.

K uspořádání tohoto dne nás přiměl článek z časopisu Bridge s názvem Fashion that doesn´t cost the Earth, ve kterém se psalo o znečišťování naší planety módním průmyslem. Naším cílem bylo, aby ostatní zjistili, že nové oblečení nemusí být nutně koupené. Během dne jsme si přehrávali různá videa s písničkami o módě a také s nápady, jak staré oblečení přešít nebo ho nějak zajímavě vyzdobit, a tím mu dát nový život. V učebně hudební výchovy jsme potom připravili fotokoutek, kam přicházeli studenti i vyučující, aby se ve svých „vintage modelech“ společně vyfotili. Myslím, že se nám celý den vydařil a všichni jsme si ho užili.

„Módní průmysl stále hýbe světem. Rychlá móda však neprosperuje jen tak. Stojí za ní spotřebitelé, kteří nedokáží odolat nízkým cenám. V současnosti nakupujeme o 400 % víc oblečení než v 80. letech minulého století a v průměru nosíme jen 20 % pravidelně. Nenošení nás vede k zbavování se věcí a nákupu nových stylovějších kousků, Tento nekonečný cyklus způsobuje, že v některých zemích ročně končí na skládkách až 300 000 tun obležení.” Diana Pavlíková a Silvia Žiaková, odkaz na článek.

                                                                                                     Za studenty z 1. A Nikola Belžíková

 

Více fotek ...

 

Odkaz na playlist s písničkami o módě

Odkaz na videa o módě a jejím dopadu na životní prostředí, videa s nápady na přeměnu

Publikováno: 24.června 2022, Ivo Grim
  Čt 28. 3. Zelený čtvrtek (Velikonoční prázdniny)
  Pá 29. 3. Velký pátek (Státní svátek)

  Po 1. 4.

Velikonoční pondělí (Státní svátek)

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies