Setkání s Mendelem

V roce 2022 bude Česká republika předsedat Radě EU. Významnou osobností, která se stane symbolem vzdělávání a vědy, je právě Johann Gregor Mendel, od jehož narození uplyne 200 let, přesně 20. července. Monumentální památník, který bude připomínat Mendelovy zákony dědičnosti, má podobu klíčících hrášků a jeho cena je stanovena na 20 000 000 Kč. Mendelova DNA - a také genetická informace nejvlivnějších sponzorů - se stane součástí bronzové plastiky umístěné v Brně na Mendlově náměstí. A jak taková DNA vypadá? 
 
Na vlastní kůži si 22 maturantů vyzkoušelo stěr bukální sliznice z ústní dutiny. Její buňky se k izolaci 2-vláknové nukleové kyseliny používají nejčastěji. Nejen lidskou dvoušroubovici, ale také DNA z banánu, kiwi nebo mandarinky si studenti prohlédli ve vědecké laboratoři, která je součástí Mendeliana, muzea zaměřeného na život a práci brněnského opata. Moderní expozice, včetně výtahu, který nás přenesl do buněčného jádra, jsou od roku 2002 součástí Moravského zemského muzea na Zelném trhu. A co zajímavého jsme se ještě dověděli?
 
Délka lidské DNA z jediné buňky je dlouhá asi 2 metry. Nejnovější studie upřesnily velikost našeho genomu na cca 22 000 genů. Geny však tvoří pouhá 2 % deoxyribonukleové kyseliny. Zdají se vám zprávy z exkurze do genetiky něčím zajímavé?
 
Tak ještě jedna ověřená informace: Kolik druhů buněk (např. erytrocyty, osteocyty, chondrocyty, oocyty, atd.) tvoří lidské tělo?
a) 110    b) 220   c) 330.                Druhá možnost je správná smiley.
Mgr. Gabriela Vajčnerová
 
 
více fotografií...
 
 
 
 
 
 
 
Publikováno: 28.prosince 2021, Zuzana Lukášová
  Čt 28. 3. Zelený čtvrtek (Velikonoční prázdniny)
  Pá 29. 3. Velký pátek (Státní svátek)

  Po 1. 4.

Velikonoční pondělí (Státní svátek)

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies