Salzburg je nádherný! Můžeme potvrdit.

Ve dnech 19. – 21. září se padesát němčinářů z Gymnázia Blansko spolu se třemi učitelkami vypravilo na poznávací zájezd do rakouské spolkové země Salcbursko.
 

Odjezd byl v pět hodin ráno a do našeho prvního cíle – Obersalzbergu, jsme dorazili kolem poledne. Bohužel nás už cestou doprovázel prudký déšť a z dálky jsme viděli na vrcholcích Alp bílé zasněžené plochy. A tak přišlo zklamání – výjezd na slavnou Hitlerovu rezidenci Orlí hnízdo na hoře Kehlstein ve výšce 1837 m byl z bezpečnostních důvodů zakázán. Na tuto horu vede silnice plná serpentin a ta byla pokrytá sněhem a ledem. Kdo by to byl v polovině září čekal?

Nicméně dál už pokračovalo všechno podle plánu a my si za slunečního svitu užili plavbu lodí po nádherném horském jezeru Königssee až ke kostelu St. Bartholomä a procházku po pobřeží.

Další den zase pršelo, ale my jsme strávili příjemné dopoledne v solných dolech v hoře Salzberg nad Hallstattem. Nechyběla jízda vláčkem ani adrenalinová skluzavka. Pak jsme vyjeli lanovkou do výšky 1475m pod masiv Dachsteinu. Tady už nepršelo, nýbrž sněžilo, takže došlo i na koulování, klouzání a další zimní radovánky smiley.

Poslední den našeho putování patřil samotnému městu Salzburg. Ten nás okouzlil svojí polohou v alpském údolí na ledovcové řece Salzach, zahradami zámku Mirabell, nad městem se tyčící pevností Hohensalzburg i svými úzkými starobylými uličkami. Salcburské panorama je jedno z mála, které je svou krásou srovnatelné s Prahou – a to je co říct!

Ubytovaní jsme byli v lázeňském městečku Bad Ischl, oblíbeném letním sídle císaře Franze Josefa I. a jeho manželky císařovny Alžběty, zvané Sissi. Náš hostel byl čistý a pohodlný, pěkně vytopený a snídaně byly výborné smiley.

Účastníci měli spoustu možností vyzkoušet v praxi svoje znalosti a získali velkou motivaci k dalším němčinářským pokrokům.


A co říkají oni sami?

Bára, 3.A: „Jsem moc ráda, že jsem byla součástí školního poznávacího pobytu v rakouském Salzburku a jeho okolí. Poznala jsem nejen další skvosty Rakouska, ale také nové spolužáky, kteří se pobytu zúčastnili. V Rakousku je opravdu hodně krásných míst, které člověk může navštívit, a tak je škoda, že jsme zájezd měli pouze třídenní. Hrozně rychle nám to všem uteklo. 
Stále na zájezd vzpomínám, určitě budu i nadále a už teď se těším na jakoukoliv další školní akci. ???? “

Tomáš, 3.B: „Výlet bych si s radostí prodloužil až do pátku (klidně i déle ????). Ubytování bylo čisté, postele pohodlné, i když tak zprvu třeba nevypadaly. Líbily se nám volné večery, kdy jsme si prošli město a dali si něco na večeři. Stejně tak jsme si užili volnost v Salzburgu. Nenapadá mě nic, co by se mi nelíbilo (počasí samozřejmě ovlivnit nejde). Už se těším na další podobný výlet. ????“  

Anežka, kvinta: „Zájezd se mi moc líbil, byla to legrace a mám spoustu nových zážitků. Německy jsem mluvila málo, spíš anglicky, protože kdykoliv jsem se snažila něco říct, tak oni odpověděli německy, ale to už jsem nerozuměla. Takže ještě že zvládám angličtinu. Ale líbilo se mi, že jsem se musela sama dorozumět... nějak. …“

Emča, Áža, Fíla, 4.A: „Moc děkujeme za výlet do Salzburku, bylo to super. Deštivo, průzračná voda, válející se mraky, ale hlavně SNÍH! Opravdu, ten výhled na hory byl … k neuvěřeníJ Vážně jsme si to užili (i já to říkám jako člověk, co nesnáší autobusy). Nejlepší byla asi naše soukromá procházka nad Bad Ischl. Ten výhled stál za to! …“

 

Za vzorné chování a příjemnou společnost všem účastníkům děkují a na další němčinářská setkávání se těší

Dana Fránková, Klára Pernicová a Zuzana Lukášová (j.h.)


více fotografií...



 

 

Publikováno: 30.září 2022, F. Plaček
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies