První místo v celostátní soutěži Komenský a my

Ve dnech 29. - 31. března 2023 jsme se zúčastnili vyhlášení výsledků a doprovodného programu soutěže Komenský a my. Ve středu jsme dorazili do Brandýsa nad Orlicí a vydali se po stopách J. A. Komenského, prohlédli si pamětní síň, labyrint a další místa spjatá s jeho životem.


 

Letošní, již 21. ročník soutěže byl svým programem výjimečný, na rozdíl od minulých let jsme letos navštívili na jeden den i Prahu. Zde byl pro nás připraven bohatý program v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského. Dozvěděli jsme se něco o činnosti knihovny, jejích službách a sbírkách. Následně jsme se přesunuli deštivou Prahou do muzea, ve kterém jsme kromě stálých expozic zhlédli i výstavu Pravěk, k tabuli! V pátek na nás čekalo už jen vyhlášení, ze kterého jsme odcházeli mile překvapení s prvním místem za povídku Ondřeje Kaly ze 3. B.


 

Soutěž Komenský a my pořádá ZŠ a MŠ J. A. Komenského Brandýs nad Orlicí ve spolupráci s dalšími orgány, jako jsou MŠMT a Pardubický kraj, a institucemi hlásícími se k odkazu Komenského, například právě NPMK. V průběhu letošního ročníku jsme si připomínali 400 let od dokončení Komenského stěžejního díla Labyrint světa a ráj srdce, které autor napsal právě v Brandýse.


 

Soutěž probíhá celkem ve třech kategoriích. Kategorie A je rozdělena do dvou skupin, A1 je pro žáky 1. - 3. ročníku a A2 pro žáky 4. - 5. ročníku základních škol, v této kategorii posílali žáci výtvarnou práci na téma Město jako místo pro život. Kategorie B je určena pro druhý stupeň základních škol a odpovídající ročníky víceletých gymnázií. V kategorii B postoupilo 20 nejlepších žáků, kteří napsali zamyšlení na téma Co znamená cítit se v bezpečí? Ti následně psali znalostní test zaměřený na život a tvorbu Komenského. Kategorie C, kterou jsme zastupovali my, je určena studentům středních škol. Zadána byla literární práce na téma Jaké lidské hodnoty bychom měli vyznávat i v daleké budoucnosti?



Celé tři dny jsme si velmi užili. Bylo skvělé poznat lidi, kteří navazují na odkaz Komenského
a svou činností připomínají život, tvorbu a myšlenky Učitele národů. Na tento odkaz můžeme být jako národ právem hrdí. Celé soutěži přejeme zasloužený růst a co nejvíce zapojených studentů a také pedagogů. Zároveň věříme, že tento úspěch bude motivací pro další studenty naší školy, aby se do soutěže v příštích letech zapojili!

Více o soutěži na http://komensky.zsbrandysno.cz, kde budou časem zveřejněny také oceněné práce.

Ondřej Kala a Patricie Windsor

 

Publikováno: 3.dubna 2023, F. Plaček
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies