Pan Puškin by měl radost aneb Zdárné zakončení puškinského projektu

Ve čtvrtek 14. listopadu se v prostorách Městské knihovny Blansko konala slavnostní prezentace projektu „Co Vy na to, Alexandře Sergejeviči?“. Mezi početným publikem nechyběli starosta města Blanska ing. Jiří Crha a místostarosta Mgr. Ivo Polák.

Projekt připravili učitelé a studenti Gymnázia Blansko u příležitosti 220. výročí narození klasika ruské a světové literatury Alexandra Sergejeviče Puškina. Na jeho realizaci byly použity finanční zdroje z dotačního programu JMK Do světa! 2019. V rámci projektu se vypravilo deset vybraných ruštinářů a tři učitelé na týden do Leningradské oblasti Ruské federace, což je partnerská oblast Jihomoravského kraje. Na jeden den zavítali také do Moskvy, kde byli mj. přijati na Velvyslanectví České republiky.

Hosté prezentace byli podle ruské tradice uvítáni drobným pohoštěním a pak už na ně čekal pestrý program. V něm se postupně vystřídala část literárně-kulturní a část cestovatelská. V rychlém sledu krátkých vystoupení studenti publiku nejprve připomněli mistrova nejznámější díla a řadu zajímavostí z jeho života a pak zarecitovali slavný dopis Taťány Oněginovi, a to ve všech světových jazycích, vyučovaných na naší škole – rusky, německy, francouzsky, španělsky a samozřejmě také v překrásném českém překladu Josefa Hory.

Cestovatelské povídání bylo věnováno zážitkům z putování po místech spjatých s životem a literárním odkazem A. S. Puškina, která učitelé a žáci Gymnázia Blansko tento podzim navštívili. Zaslouženou pozornost si získal popis běžného života obyčejných Rusů. Gymnazisté totiž během pobytu v Rusku bydleli v rodinách svých kamarádů a vrstevníků, žáků gymnázia ve městě Siverskij, což je partnerská škola Gymnázia Blansko.

Ruské cikánské písně v podání Anety Schiffnederové a Šárky Flekové z oktávy A dotvořily příjemnou cestovatelskou náladu a atmosféru celé prezentace.

Povídání bylo doplněno spoustou fotografií. Z nejzajímavějších snímků byla vytvořena fotokniha, kterou si mohli návštěvníci prohlédnout. Fotokniha obsahuje i nejznámější Puškinovy verše v češtině a ruštině a je skutečně reprezentativní. Její hlavní autorkou je Šárka Fleková.

Závěrečným bodem a vyvrcholením celé prezentace bylo promítnutí filmové reportáže Matyáše Dvořáka, rovněž studenta oktávy A. Film je doplněn stylovou ruskou hudbou různých žánrů, je svižný a nepostrádá vtipné momentysmiley

Pro studenty ruštiny a spolužáky našich cestovatelů, kteří by se z kapacitních důvodů všichni nevešli do sálu v knihovně, se formou veřejné generálky konala prezentace projektu v jídelně školy.

Věříme, že pan Puškin byl s celým naším projektem i s jeho prezentací spokojený, dobře se bavil a že to byl pro něj krásný narozeninový dárek. Anebo ne? Co Vy na to, milý Alexandře Sergejeviči?

 

PhDr. Dana Fránková, Mgr. Jaroslava Konečná, Mgr. Stanislav Hrnčíř

 

více fotografií...

 


 

 

 

 

Publikováno: 22.listopadu 2019, F. Plaček
  Čt 28. 3. Zelený čtvrtek (Velikonoční prázdniny)
  Pá 29. 3. Velký pátek (Státní svátek)

  Po 1. 4.

Velikonoční pondělí (Státní svátek)

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies