Od společného probuzení k přelomu a rozdělení

Ve čtvrtek 21.11. proběhlo v Chebu finálové kolo již 28. ročníku Mezinárodní dějepisné soutěže studentů gymnázií ČR a SR. Letošní klání s podtitulem Od společného probuzení k přelomu a rozdělení bylo věnováno problematice českých a slovenských dějin v letech 1978 – 1992. Do soutěže se zapojilo přes 270 gymnázií z českých zemí i Slovenska. Na jaře 2019 tým studentů blanenského gymnázia vybojoval třetí místo v jihomoravském krajském kole a zajistil si postup do chebského finále. Z krajských kol se do závěrečného programu v Chebu kvalifikují vždy tři nejúspěšnější gymnázia. V průběhu čtyřkolového finálového souboje tříčlenná studentská družstva písemně vypracovávají odpovědi na náročné faktografické otázky. Na základě písemných dokumentů, fotografií a videoukázek také poznávají a správně určují osobnosti a zásadní události z dobového politického, literárně – kulturního, ale i sportovního dění. Do chebského finále se probojovalo 75 gymnázií z České a Slovenské republiky. Tým blanenských gymnazistů ve složení Kateřina Kalová – septima, Filip Pavel Dvorský – oktáva a Tomáš Kouřil –  4. A prokázal znalosti široce překračující rámec běžného středoškolského dějepisného učiva a skončil ve druhé polovině pořadí škol.

Slavnostní ráz finálovému kolu dodává přítomnost řady předních českých i slovenských historiků a politiků. Za všechny čestné hosty, kteří v průběhu finálového pořadu tento rok vystoupili se svými projevy, jmenujme alespoň historika z Ústavu pro studium totalitních režimů Petra Blažka, poslance Evropského parlamentu Alexandra Vondru, bývalého ministra vnitra a jednoho z nejbližších spolupracovníků Václava Havla Jana Rumla, místopředsedu Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha a Jeho Excelenci velvyslance Slovenské republiky v České republice Petera Weisse. Prostřednictvím krátkého videa pozdravila účastníky soutěže i prezidentka SR paní Zuzana Čaputová.

Katce, Filipovi a Tomášovi patří velké poděkování za poctivou přípravu, skvělé umístění v krajském kole a důstojnou reprezentaci ve finálovém kole, včetně bravurně zvládnutého náročného cestování do Chebu a zpět.

 

Mgr. Stanislav Hrnčíř, Gymnázium Blansko

Publikováno: 26.listopadu 2019, Ivo Grim
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies