Naši němčináři tváří v tvář Smombie

„Smombie“ – slovo složené ze dvou slov – smartphone a zombie bylo vybráno v Německu jako slovo roku 2015. Označuje člověka nevnímajícího okolí s očima nehnutě upřenýma na displej svého mobilního telefonu.

Divadelní skupina Dramabox z Brna ve spolupráci s německou organizací DOMINO PROJECT připravila pro studenty jihomoravských středních škol představení na podporu výuky německého jazyka. Představení s názvem SMOMBIE proběhlo v brněnském kulturním domě Rubín 15. října 2019 a zúčastnilo se ho 40 studentů blanenského gymnázia. Zdařilé komunikační dialogy vedli dva profesionální herci, rodilí mluvčí z Norimberka – Jutta Röckelein a Joergen R. Hundsdorfer, kteří oslovili středoškoláky moderním tématem – klady a zápory moderních komunikačních technologií.

Námět byl ve zkratce: dle nového nařízení mohou údajně žáci mladší 18 let používat smartphony on-line jedině, pokud budou vlastnit Mobilní řidičský průkaz (Handyführerschein). Aktéři divadelního představení se pak stávali Jeníčkem a Mařenkou nebo Romeem a Julií, aby předvedli různé možnosti využití či zneužití smartphonů. Sami diváci se mohli zamyslet a vyjádřit se k nastoleným tématům – kyberšikaně, závislosti na mobilech a sociálních sítích, zneužívání dat, ochraně soukromí a osobních údajů.

Vlastníci moderních komunikačních zařízení (což bylo vlastně kompletně celé publikum) tak získali příležitost formou origináního kulturního programu prožít zajímavý divácký i němčinářský zážitek a zamyslet se sami nad svým stupněm „mobilní“ závislosti – jak daleko máme ještě ke smombiem???

 

Mgr. Jana Žilková a PhDr. Dana Fránková

 

 

 

 

 

 

Publikováno: 25.října 2019, F. Plaček
  Út 16. 4. Přijímací zkoušky 8leté studium - 1. termín
  Út 16. 4. 1.ABC, QA - ředitelské volno

  St 17. 4.

Přijímací zkoušky 8leté studium - 2. termín

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies