Naše cesta projektem o EU

Projekt Školy – vyslanci Evropského parlamentu se již přehoupl do čtvrtého měsíce, a proto nabízíme malé shrnutí všeho, co jsme během jeho trvání zvládli.

V únoru jsme sestavili tým junior vyslanců, kteří vám nabízí informace, zajímavosti a fakta o EU, a to hlavně prostřednictvím Instagramu gymbk.vyslanci.ep. Můžete zde vidět úvodní video, příspěvky a každý den různá témata, výzvy a kvízy.
 


Pravidelně se scházíme a na krátkém meetingu domlouváme plán aktivit a akcí, které v rámci projektu připravujeme. Kvůli současné situaci se téměř vše děje v online prostoru.
Pro žáky tercie a kvarty jsme připravili prezentaci o EU. Hodinou je provázeli Mgr. Štěpánka Petříková a Tomáš Mikulášek ze sexty. Vedle základních informací mohli žáci plnit různé úkoly a odpovídat na otázky. Byli jsme mile překvapeni, kolik toho žáci o EU věděli. V rámci výtvarné výchovy žáci z kvarty zpracovali téma Významné budovy zemí EU. Jejich práce určitě brzy vystavíme.

V dubnu jsme zrealizovali dvě besedy s europoslanci - 22. 4. měli žáci SVS1 a septimy možnost diskutovat s místopředsedou EP panem Marcelem Kolajou z Pirátů a 28. dubna nás svou návštěvou poctila paní europoslankyně Veronika Vrecionová z ODS, která velmi ochotně odpovídala na naše zvídavé dotazy. Popsala nám náplň své profese; dozvěděli jsme se i něco o panu prezidentovi Havlovi, u něhož pracovala jako mladá asistentka; mluvili jsme o současné ekonomické situaci v době pandemie i o nadcházejících volbách do sněmovny. Této besedy se zúčastnili junior vyslanci a zájemci z druhého ročníku. Vše moderoval pan Jan Řebřina ze sekce pro návštěvy a semináře v EP; v rámci programu vystoupily stážistky a dokonce i absolventka našeho gymnázia paní Andrea Čepová, a informovali nás o pracovních možnostech v rámci EU.

Jedna z našich hlavních akcí ale byla „real“. Ve čtvrtek 6. května jsme navštívili žáky 1. stupně ZŠ v Dolní Lhotě a v rámci jejich odpolední družiny jsme pro ně připravili zábavný program s naučnými úkoly o Evropě a EU na oslavu Dne Evropy. 9. května jsme pak poslali do světa video, které tuto akci zachycuje. Náramně jsme si to všichni užili.
 


12. 5. společnost NEUROPEA připravila pro české a slovenské školy zapojené do projektu online diskusi Mysli kriticky s EU o EU. Přednášela Ivana Ivanová, metodička a lektorka SDA, certifikovaná trenérka International Debate and Educational Association a Michal Pečeňa, zkušený český lektor debaty a argumentace, trenér českého a slovenského národního týmu pro MS v debatování. Zastoupení byli i europoslanci ze SR a ČR – paní Markéta Gregorová. Stěžejní téma diskuse bylo: Dnešní doba se často nazývá i dobou hoaxů a dezinformací - proč to tak podle vás je a jak by se to dalo zlepšit? Součástí diskuse byl i kvíz, který prověřil znalosti o EU mezi českými a slovenskými studenty. A naše škola zaznamenala ve veliké konkurenci přes 100 soutěžících veliký úspěch. Vítězem se stal Dominik Formánek z oktávy a 4. místo obsadil Tomáš Mikulášek ze sexty. Oběma chlapcům gratulujeme!

 

více fotografií...


Práce na projektu obohatila každodenní rutinní záležitosti v době pandemie, kdy se nám dny zdály bez rozdílu stejné. A zároveň jsme se i mnoho nového dozvěděli.
                                                                                                          

                                       Junior vyslanci EP gymbk
Viki Grossmannová a Aneta Opluštilová z 2. A; Aneta Doné z 2. B;
Jana Petříková a Tomáš Mikulášek ze sexty; autor videí Filip Volf z oktávy

 

 

 

 

 

 

Publikováno: 18.května 2021, F. Plaček
  Čt 28. 3. Zelený čtvrtek (Velikonoční prázdniny)
  Pá 29. 3. Velký pátek (Státní svátek)

  Po 1. 4.

Velikonoční pondělí (Státní svátek)

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies