Na vysokou bez přijímaček? Zkuste třeba SEM jako Lukáš Smrž!

Ne každý žák má v závěrečném ročníku jasno o své budoucnosti. Čeká ho nejen maturita, ale i přijímací zkoušky na vysokou školu. Často si podává vícero přihlášek a tak trochu tápe. Vybral jsem si správně, uspěji u přijímacích zkoušek, dostanu se na vysněný obor? Pokud má někdo jasno, je to poloviční výhra a jestliže mu jsou navíc přijímací zkoušky prominuty, je to důvod k oslavě. Jak na to? Tady máte jeden příklad pro inspiraci.

Lukáš Smrž z oktávy obsadil 3. místo v 8. ročníku korespondenční soutěže pro středoškoláky Seminář ekonomických mozků 2021/22. Byl přijat na Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity (ESF MU) bez přijímacích zkoušek. Gratulujeme!

Soutěž pořádá a odborně garantuje Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity. A právě první tři finalisté získávají „volňásek“ ke studiu na ESF MU. Z Lukášova úspěchu mám velikou radost a samozřejmě jsem chtěla, i kvůli vám, vědět víc.
 


Lukáši, jak ses dozvěděl o SEMu; co to je za soutěž?

O SEMu jsem se doslechl ve společenskovědním semináři, přišlo mi to zajímavé, a tak jsem se přihlásil. Je to ekonomická soutěž pro jednotlivce; má 4 série, v každé z nich se řeší 5 příkladů z různých oblastí ekonomie. Na vyřešení zadání je pak necelý měsíc a výsledky se zasílají přes e-mail, nebo IS MU.
 

Jak časově náročné bylo řešit úkoly; nechtěl jsi to průběhu soutěže zabalit?

Některé úkoly byly lehčí, jiné naopak těžké. Něco bylo pro mě zprvu úplně neznámé, musel jsem se hodně učit, buďto z knížek nebo z různých videí na internetu. V první sérii, kdy jsem to ještě nebral úplně vážně, jsem nad úkoly strávil tak 10 hodin. V posledních sériích jsem si uvědomil, o co všechno jde a jsem musel naopak zabojovat - úkoly mi zabraly dohromady okolo stovky a víc hodin práce.

/Poznámka: do soutěže se zaregistrovalo 64 studentů; po 4 sériích bylo v pořadí vyhodnoceno jen 31 z nich, a to v bodovém rozpětí 97,15 (vítěz) – 4,5 bodů (31. soutěžící); za 1 příklad bylo max. 5 bodů, 4 série po 5 příkladech; Lukáš získal 96,5 bodu/

Dala ti účast i něco víc než jen možnost studia bez přijímacích zkoušek?

Kromě odpuštění přijímaček jsem se seznámil s budoucími studenty MU, kteří jdou stejným směrem. Měl jsem možnost mluvit i s učiteli nebo s absolventy Ekonomicko-správní fakulty MU.

V poslední sérii jsem také spolupracoval s ekonomem a autorem několika knih Dominikem Stroukalem, to byla opravdu skvělá zkušenost.
 

Už jsi skoro absolvent, o jakou zkušenost by ses podělil s budoucími maturanty?

Pokud víte, nebo aspoň tušíte, jakým směrem chcete jít, dělejte pro to něco navíc. Zjistěte si, jaké podmínky požaduje obor, který chcete studovat, zda je tam nějaká možnost prominutí příjímacích zkoušek, a zkuste to.

 

Lukášovi děkuji za odpovědi a přeji mu mnoho úspěchů v dalším studiu.

Bez přijímaček se na vysokou školu můžete dostat hned několika způsoby. Stačí se o vysokoškolské studium zajímat včas už na střední škole. Je třeba sledovat nabídku jednotlivých VŠ a jejich fakult v sekci Přijímací řízení / Informace pro zájemce o studium.

 

Hodně zdaru v podobných soutěžích a projektech vám přeje Štěpánka Petříková.

 

Publikováno: 12.května 2022, F. Plaček
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies