Na Gymnáziu Blansko studují nejlepší ruštináři Jihomoravského kraje

Jmenují se Michaela Jurajdová a Matyáš Dvořák a v pátek 6. března oba vybojovali v Brně v krajském kole Konverzační soutěže v ruském jazyce první místa ve svých kategoriích. Míša z kvarty v kategorii základních škol a víceletých gymnázií (ZŠ/VG) a Matyáš z oktávy v nejprestižnější kategorii studentů třetích a čtvrtých ročníků středních škol (SŠ II).

Z Míšiny kategorie se už dál nepostupuje, soutěž končí krajským kolem, Matyáš Dvořák bude reprezentovat Jihomoravský kraj na celostátním ruštinářském klání v Praze.

V kategorii prvních a druhých ročníků středních škol naši školu zastupovala Nikol Šaršonová ze sexty a rovněž se nenechala zahanbit – skončila na pěkném pátém místě.

Že blanenští ruštináři patří v Jihomoravském kraji ke špičce, jsme věděli už dávno, a letos se to v plné míře potvrdilo! Oba naši vítězové vyhráli s přehledem a porota je chválila za uvolněný a příjemný projev bez nabiflovaných frází.

Už i jedno první místo v krajském kole je obrovský úspěch a dokonce dvě naráz, to je prostě senzace.

Zeptali jsme se našich vítězů, jak soutěž v jejich kategoriích probíhala, jaká byla porota, jestli si předem věřili a jaké pocity si z Lužánek odnášejí.

MíšaVýhra v krajském kole pro mě byla opravdu velké překvapení. Přece jen se ruštinu učím teprve druhým rokem a v toto umístění jsem rozhodně nevěřila, spíše naopak, byla jsem připravena na spodní příčky.
Soutěž se skládala v podstatě ze dvou částí - poslechová část a ústní část, s tím, že poslechová část zahrnovala dva poslechy a gramatický test. Poslech mě překvapil hlavně tím, že jsem všemu rozuměla, takže jsem z něj neměla nijak špatný pocit. Ústní část byla zkoušena po dvojicích určených porotou. Měli jsme to štěstí, že porota byla velmi příjemná a nebyl důvod být nervózní, takže jsem nad mluvením ve finále moc nepřemýšlela a zkrátka jsem si s porotou povykládala :-).
Chvíli mi trvalo, než jsem výsledek soutěže vstřebala.
Bez ohledu na mé umístění jsem si celý den neskutečně užila. Jsem vděčná za skvělou příležitost a příjemně strávený pátek. Z Lužánek si odnáším velkou zkušenost a silnou vzpomínku.

 

Matyáš: Mé pocity zezačátku byly vesměs smíšené, jelikož jsem se ve společnosti tolika studentů znalých ruštiny z různých okresů dosud neocitl.

První částí byl poslech, kdy naše skupina sedmi soutěžících, Čechů, byla v pomenší posluchárně spolu se třemi studentkami z kategorie SŠ III – s nadstandartní možností komunikovat v ruštině. Poslech byl na téma „Karnevaly a kostýmy“ a od toho se odvíjela i druhá, písemná část. V ní jsme měli na jednu stránku popsat, jaký kostým bychom si zvolili sami a jak bychom ho vytvořili. Neprodleně mě napadl Shrek a třebaže mě můj originální nápad dostal později asi do vedení, v tu chvíli byla před námi ještě třetí a poslední, ústní část, která se skládala z dialogu mezi soutěžícími a samostatného povídání na dané téma, které jsme však nikdo neznali dopředu. Hezky jsem si popovídal v dialogu s jednou ze soutěžících a následně i se sympatickými mladými porotkyněmi – rodilými mluvčími. Moje oponentka mluvila velice dobře, zatímco mně moje téma „Jak by měla podle tebe vypadat ideální škola“ tak úplně nesedlo. Proto jsem měl následující necelé dvě hodiny do vyhlášení výsledků nervy. Při jejich vyhlašování mě však stres postupně opouštěl a já si nakonec šel (tak trochu v šoku) pro diplom a odměnu za první místo…

 

Oběma šampiónům děkujeme za perfektní reprezentaci našeho gymnázia a Matyášovi budeme držet pěsti v celostátním kole!

     

PhDr. Dana Fránková

 

Publikováno: 16.března 2020, Ivana Jakubcová
  Čt 2. 5. Didaktické maturitní testy M, AJ
  Pá 3. 5. Didaktické maturitní testy ČJ

  St 8. 5.

Státní svátek

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies