Mladý tuleň přišel pozdravit na ostrově Langeoog naše studenty

Nezapomenutelný okamžik zažili naši studenti při další žákovské výměně v Německu ve chvíli, kdy v písku mezi plážovými koši na ostrově Langeoog zahlédli odpočívající tulení mládě.

Gymnázium začalo s žákovskými výměnami s IGS Oyten v Německu v roce 2017, letos se studenti gymnázia z týdenní návštěvy Německa vrátili 14. října. Aktuální téma tohoto roku Jak se z toho nezbláznit – společně jsme silnější! vypsané Česko-německým fondem budoucnosti se stalo inspirací k tomu, aby účastníci využili důležitost zvláštních přírodních oblastí pro relaxaci a odpočinek.
 

více fotografií...


 

Učitelé gymnázia již mají zkušenosti s tématy v oblasti vzdělávání k udržitelné budoucnosti. Tato oblast je stěžejním bodem konceptu partnerské školy v německém Oytenu a soustřeďuje se v rámci společného projektu na poznávání dvou výjimečných přírodních regionů-Národního parku wattového moře na pobřeží Severního moře v Německu a Chráněné krajinné oblasti Moravský kras v České republice.

Ve spolupráci s pedagogickým týmem, českými učitelkami Klárou Pernicovou a Janou Žilkovou a sociálním pedagogem školy byl pro skupinu německých a českých žáků v tomto roce připraven propracovaný týdenní plán aktivit a výletů.

V Dorum-Neufeld si studenti nejdříve báječně užili dopoledne teambuilding na louce u okraje Severního moře, odpoledne exkurzi po dně wattu, kde pod vedením lektora proběhla cvičení na téma Společně strávené chvíle v přírodě posilují odbourávání úzkosti a stresu. Vycházkové časy využili účastníci programu na prohlídku wattů a s nimi spojeným pozorováním přílivu a odlivu. Důraz byl vždy zaměřen na vnímání hodnoty přírodního specifika moře jako místa relaxace a zotavení.

Další den strávili žáci v lesní školce partnerské školy. Školní les byl pod vedením nadace Future Forest vysazen na louku o rozloze přibližně 1 hektaru. Stromy jsou stále malé a oblast je v létě zarostlá vysokou trávou. Luční květiny zde kvetou mezi stromky a spoustou hmyzu. Motto Školní lesy proti změně klimatu tvoří sociální závazek, který ukazuje, že společně vytvořené perspektivy do budoucnosti jsou schopny bojovat proti změně klimatu a přináší pocit solidarity, který pomáhá snižovat životní úzkosti a obavy. Pro další výměnu se uvažuje o společném zasazení stromu přivezeného z Česka.

Mimořádným zážitkem celého pobytu byl jednodenní výlet na ostrov Langeoog v Severním moři. Po jízdě trajektem a ostrovní dráhou si žáci prohlédli v doprovodu pracovníka Dolnosaského zemského centra pro vodní hospodářství a ochranu přírodního bohatství pobřeží ostrova. Trasa prohlídky vedla k pláži a jejím smyslem bylo poznat, jak žijí lidé na ostrově. Nekonečná písečná pláž s překrásnými bílými vlnami, sluneční paprsky, všude přítomný vítr, mušle v jemném písku odkryté odlivem, odpočívající tuleň-místo ideální k relaxaci a vnímání přírodních krás na vzácném místě Evropy bez motorových vozidel.

Po návratu do školy si jako vzpomínku na zážitky bohatý týden vyrobili žáci ve školní dílně pomocí smirkového papíru, vrtačky a pájky do dřeva dřevěný přívěsek na klíče.

Rozloučení s hostitelskými rodinami na závěr pobytu proběhlo v intimní atmosféře nad společně vyrobenou mandalou z přírodnin, které teenageři během týdne při svých aktivitách nasbírali.

Studenti gymnázia navázali během svého pobytu na severu Německa nové kontakty a poznali, že rozdílné jazyky nemusí tvořit hranice porozumění a že se vzájemně můžeme od sebe navzájem mnohé naučit a společně mnohého dosáhnout a vzájemnou podporou, sebevědomím a porozuměním i překonat. Přínosem projektu je také pozornost zaměřená na životní prostředí wattového moře v Německu a krasových jevů v ČR, neboť druhá část projektu bude pokračovat v březnu 2024 v zalesněné krajině Moravského krasu, krápníkových jeskyní a v hostitelských rodinách krásného prostředí města Blanska a jeho okolí. Pozitivní výsledky výměny mohou pomoci dospívajícím dětem přispět k překonání společných krizových situací nelehké současnosti.

Návštěvu pedagogů a žáků z partnerské školy přivítáme v BLansku 9. března 2024. Již nyní připravuje realizační tým pro německé kolegy program a takové aktivity, aby se 16. března vraceli domů se stejně nezapomenutelnými zážitky jako my.

 

Mgr. Jana Žilková

 

Publikováno: 23.října 2023, F. Plaček
   
  So 29. 6. - Ne 1. 9. Hlavní prázdniny

 

 

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies