Maturanti tradičně v Praze

Studenti oktávy A a 4. A blanenského gymnázia se ve dnech 9.-11. října 2019 zúčastnili literárně-historické exkurze do Prahy. Hlavním programem bylo navštívit nejvýznamnější pražské památky a poznat známá historická místa.

Po příjezdu do Prahy se žáci se svými učiteli Stanislavem Hrnčířem a Klárou Pernicovou ubytovali v čistém a moderně zařízeném hostelu na Opletalově ulici nedaleko Václavského náměstí. Poté již vyrazili poznávat krásy hlavního města. Procházka kolem Prašné brány, Obecního domu, Karolina a Stavovského divadla skončila na Staroměstském náměstí. Po obědě následovala komentovaná prohlídka historické budovy Národního divadla. Středeční program byl zakončen pochodem od Národní třídy přes Václavské náměstí k Národnímu muzeu.

Druhý den byl pro všechny poněkud náročnější. Za nepříznivého počasí absolvovali studenti podrobnou prohlídku Židovského muzea v části Josefov. Navštívili tamější synagogy a Starý židovský hřbitov. Po obědě žáky čekala procházka přes Karlův most na Malou Stranu, kolem budov Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky. Metro pak odvezlo studenty na zastávku Vyšehrad. Studentům se naskytl nový pohled na Prahu, uviděli známou televizní věž nebo proslulý Nuselský most. Na vyšehradském hřbitově pak zapálením svíček uctili památku osobností českých dějin, jako jsou např. Božena Němcová, Karel Čapek, Bedřich Smetana nebo Waldemar Matuška.

Třetí den byl věnován prohlídce komplexu Pražského hradu. S milou průvodkyní Marií procházeli katedrálou sv. Víta. Velkým zážitkem pro všechny zúčastněné bylo nečekané, ale o to úžasnější pěvecké vystoupení. Na kůru za doprovodu varhan začala zpívat Lucie Bílá, která zde měla generálku na sobotní zádušní mši za Karla Gotta. Turisty na chvilku nezajímala výzdoba gotické katedrály, ale píseň Ave Maria, která se nesla monumentálním chrámem. Dále si prohlédli Vladislavský sál a Zlatou uličku s věží Daliborkou.

V pátek večer se všichni maturanti v pořádku vrátili zpět do Blanska se spoustou nových zážitků.

                                                                           

                                                                                                         Studenti oktávy A a 4. A

 

 

Publikováno: 25.listopadu 2019, Jana Doskočilová
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies