Maso

Nemylte se, nejsme ve školní jídelně!

MASO je skvělá matematická soutěž, sen každého hravého studentíka – řeší se v ní zajímavé úlohy. No, to je jasné, řekne si asi každý. Ale! Řeší je družstva žáků ze sekundy, tercie a kvarty. No a co? To je právě ten vtip: za body získané řešením úloh musí každé družstvo průběžně šikovně investovat a podnikat ve hře, jejíž pravidla jsou daná těsně před vlastní soutěží a jejíž podmínky se v průběhu soutěže neustále proměňují. Uspěje jen to družstvo, které dokáže aktivně spolupracovat, rychle a správně počítat, předvídat, riskovat a bleskově vymýšlet strategii hry.

My jsme po loňském úspěchu v této soutěži a obsazením 1. místa v Brně s nadšením vyrazili tentokrát do Prahy na Matematicko-fyzikální fakultu Karlovy Univerzity. Chtěli jsme si příjemně zasoutěžit v novém prostředí. Tak příjemná celá naše mise nebyla, protože dostat se na soutěž včas pro nás znamenalo už chvilku po páté hodině ranní nasednout do vlaku a ujíždět směrem do Prahy. Účast v soutěži však pro nás byla tak lákavá, že jsme se rozhodli cestu absolvovat.

Jeli jsme ve složení Jana Švehlová, Vítek Novotný, Aneta Kolářová, Barbora Pakostová, Matyáš Spěvák, Štěpánka Švarcová, Tereza Zelinková, Anna Kopalová a Magdaléna Musilová.

Soutěž se konala současně v Praze, Brně, Českých Budějovicích, České Lípě, Děčíně, Písku a Plzni. Zúčastnilo se celkem 235 týmů ze 141 různých škol. My jsme se umístili ve velké konkurenci na skvělém 75. a 120. místě.

Užili jsme si soutěž, porozhlédli jsme se po nejznámějších historických místech Prahy a odpoledne jsme nasedli do vlaku. Ovšem naše matematická mise tím zdaleka nekončila. Čekal nás ještě jeden náročný úkol.

V předchozích týdnech jsme se účastnili také tříkolové internetové logické soutěže BRLOH, Brněnské logické hry. Tam jsme se probojovali do semifinále.  Semifinálové kolo mělo proběhnout právě v době, kdy jsme se vraceli vlakem z Prahy domů. Není divu, že jsme po tak náročném dni nebyli zcela ve formě. Přesto jsme i tuto soutěž absolvovali s dobrým pocitem velké snahy a úsilí zvládnout společně náročné úlohy a uspět. Z celkem 752 družstev jsme nakonec vybojovali 152. a 167. místo. Domů jsme dorazili už za tmy, v 7 hodin večer.

Byl to pro nás mimořádně náročný den. Museli jsme prokázat znalosti, logické myšlení a hlavně schopnost spolupráce v týmu. Na třináctihodinovou cestu s matematikou a logikou do Prahy budeme ještě dlouho s hrdostí vzpomínat.

 

text: PaedDr. Jana Kocmanová

Foto: pan Jiří Pakosta

 

 

 

 

Publikováno: 9.prosince 2019, F. Plaček
  Pá 3. 5. Didaktický maturitní test ČJ
  St 8. 5. Státní svátek

  Po 20. 5. - Čt 23. 5.

Ústní maturity

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies