Kvarta poznává židovské tradice

V pátek  18. listopadu 2022 jsme vyrazili  s naší třídou do Brna, kde nás čekal program  připravený brněnskou pobočkou Židovského muzea.

Počasí nám  příliš nepřálo, když jsme se totiž vydali po stopách  bývalého  středověkého židovského  osídlení,  roztrhlo se nebe a  hrozilo, že budeme úplně mokří. Spěchali jsme tedy k brněnské synagoze, která  nás překvapila  funkcionalistickou  architekturou O. Eislera.  Uvnitř jsme  vyslechli   informace o její  mladé historii a  podle  výkladu paní průvodkyně jsme   si udělali obrázek o  tom, jak  to  vypadá při  židovské  bohoslužbě.

Pak jsme spěchali   přes ,,stolpersteiny“  k bývalé Nové  synagoze   v místech dnešní Úrazové nemocnice.   Naši  výpravu jsme završili  na třídě Kpt.  Jaroše, kde má  Židovské  muzeum své zázemí.

Čekal  nás workshop  o  židovských  tradicích. Paní průvodkyně nás rozdělila  do  skupin a rozdala úkoly a rekvizity. Po jejich důkladném prostudování  jsme se navzájem podělili o získané  informace.

Dozvěděli jsme se,  jak se  židé  stravují a co je to košer jídlo. Naaranžovali jsme si  šábesovou  večeři,  zjistili jsme, co  je to mezuza, nebo  co jsou to modlitební  řemínky. Na závěr nám naši spolužáci  sehráli  scénku z židovské svatby.

Kdo měl zájem, ještě   si prohlédl očistnou lázeň – mikve.

Exkurze se nám líbila a  určitě budeme po židovských  stopách  pátrat dál.

                                                                                                                                                    Mgr. Lenka Suchá

 

Publikováno: 21.listopadu 2022, Dana Dražilová Fialová
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies