Krajská přehlídka SOČ 2022

Ve čtvrtek 12. května 2022 se na brněnském Gymnáziu na třídě Kapitána Jaroše uskutečnila krajská přehlídka prací středoškolské odborné činnosti, prostě SOČ. Jde o celostátní soutěž autorů odborných prací, tedy žáků denního studia všech typů středních škol. Soutěž probíhá zpravidla ve třech kolech a uskutečňuje se formou obhajoby nejlepších individuálních nebo kolektivních prací před porotou. Nejúspěšnějším řešitelům mohou být prominuty i přijímací zkoušky na vybrané vysoké školy. Pokud je jejich práce excelentní, mají šanci být vybráni k účasti na obdobných mezinárodních soutěžích.

V letošním 44. ročníku SOČ zastupovali v krajském kole naše gymnázium dva soutěžící:
Aneta DONÉ z 3. B s prací na téma Povědomí společnosti o vysoce citlivých lidech a
Ondřej KALA z 2. B s prací na téma Genderová nevyváženost ve veřejném sektoru.
 


Ve velice silné konkurenci krajského kola JMK obsadila Aneta Doné ve 14. oboru Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času krásné 7. místo a Ondra Kala obhájil výborné 5. místo v 17. oboru Filosofie, politologie a ostatní humanitní a společenskovědní obory. Letošní účast byla opravdu vysoká, celkem se v 18 oborech krajské přehlídky SOČ v Brně představilo 180 soutěžících.
 

 

Aneta: SOČ pro mě představovala jedinečnou zkušenost. Je to určitá zkouška vlastní zodpovědnosti a píle. Je potřeba do toho nejít s úmyslem výhry, ale s odhodláním zkusit si vlastní sílu. Psaní práce a následné obhajoby jsou skvělá příprava na vysokou školu. SOČ vás naučí nejen zodpovědnosti, ale i přijímání kritiky a schopnost obhájit si vlastní práci a nenechat se odradit záludnými dotazy od poroty. Díky psaní SOČ jsem získala velmi cennou zkušenost pro život na vysoké škole. Zpočátku jsem měla strach, ale teď vím, že na vysoké škole nebudu mít problém!
 

 

Ondra: „SOČka pro mě byla zajímavou zkušeností. Chtěl jsem si vyzkoušet, jaké to je ponořit se do spousty materiálů, článků a jiných zdrojů, a zpracovat téma, které je i dnes stále aktuální (a nejspíše ještě dlouho bude). Největší zkušeností pak byla samotná prezentace. Stoupnout si před porotu a ostatní soutěžící s prací, na které jste strávili několik měsíců svého života, bylo pro mě osobně docela stresové. Následná obhajoba postojů, které jsem v práci zastával, byla skvělou průpravou pro vysokoškolské studium. Nesmím zapomenout na skvělou konzultantku paní Mgr. Markétu Juříčkovou, která mě vždy posunula lepším směrem, za což jí patří můj dík. Všem bych SOČku doporučil. Bude vás to sice stát spoustu času a možná nervů, ale to, co si odnesete, je mnohem cennější.“
 

Pokud tedy máte nějaké zajímavé téma ke zpracování, neváhejte a pusťte se do toho! A kdy začít? Ideální je druhý a třetí ročník. Je třeba si téma dobře promyslet, mít dostatek času k jeho zpracování a průběžně ho konzultovat s vedoucím práce.

Více informací najdete na soc.cz, soc.cz/obory-soc nebo sockari.cz.

 

Mgr. Štěpánka Petříková

 

Publikováno: 3.června 2022, F. Plaček
  Čt 28. 3. Zelený čtvrtek (Velikonoční prázdniny)
  Pá 29. 3. Velký pátek (Státní svátek)

  Po 1. 4.

Velikonoční pondělí (Státní svátek)

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies