Jarní úklid Země

V sobotu 9. dubna se po vynucené dvouleté pouze opět uskutečnila tradiční jarní úklidová brigáda, která je organizována Správou chráněné krajinné oblasti Moravský kras v rámci celosvětového ekologického svátku Den Země. Studenti naší školy se zastoupením ve všech věkových kategoriích (od primánů po třeťáky) vyrazili na dobrovolnou akci ve dvou skupinách, jedna pod vedením profesorek z kabinetu biologie Gabriely Vajčnerové a Lenky Pravcové, druhá v čele s humanitní učitelskou dvojicí Pavlou Podloučkovou a Vladimírem Šenkýřem.

Počasí nám letos příliš nepřálo, ale i přes jeho aprílové vrtochy v podobně zatažené oblohy, větru a  deště stálo ráno na místě srazu 70 studentů gymnázia. Povzbuzeni pochvalou pracovníků Správy CHKO Moravský kras za nejvyšší účast ze všech blanenských škol jsme nasedli do autobusu, který každou skupinu dopravil na místo, odkud jsme se s pytlem na odpadky v ruce a vypravili pročesat určený kousek chráněné krajinné oblasti. Nalezené odpadky byly nejrůznějšího druhu a kuriozitu toho, co jsou někteří lidé schopni jen tak odhodit na zem, jsme se snažili brát s humorem a nadhledem.

Naše cesty směřovaly na horní můstek propasti Macocha, kde jsme si jako odměnu za dobře odvedenou práci užili vyhlídkovou jízdu lanovkou a následně pokračovali ekovláčkem na terénní stanici CHKO. Tam se všichni brigádnici měli možnost ohřát u ohně, opéct si špekáček a vypít horký čaj. Závěrečná prohlídka Punkevních jeskyní byla velice příjemnou tečkou za dnem, který jsme měli možnost strávit společně úklidem chráněné krajinné oblasti a dát tak najevo víru v to, že pomáhat přírodě má smysl.

I přes počáteční obavy nakonec nikdo neumrznul, příliš nezmoknul ani neonemocněl a všem zúčastněným náleží velká pochvala a poděkování.


Mgr. Pavla Podloučková

 

více fotografií...

 

 

 

 

 

Publikováno: 26.dubna 2022, F. Plaček
  Čt 28. 3. Zelený čtvrtek (Velikonoční prázdniny)
  Pá 29. 3. Velký pátek (Státní svátek)

  Po 1. 4.

Velikonoční pondělí (Státní svátek)

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies