Hrdličkovo muzeum člověka

V rámci výuky biologie vyrazili studenti třetího ročníku 6. prosince do Prahy na Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, aby navštívili Hrdličkovo muzeum člověka. Toto malé muzeum vzniklo již ve 30. letech 20. století a nese jméno významného českého antropologa dr. Aleše Hrdličky. Je zde vystaveno přes čtyři tisíce exponátů, které jsou rozděleny do čtyř oddělení:

1) fylogenetický vývoj člověka a jeho předků,
2) cyklus lidského života,
3) plemenná variace,
4) patologie a smrt.

Největší část exponátů tvoří především kosterní pozůstatky, egyptské mumie, ukázky přirozené i umělé mumifikace a zajímavé antropologické odchylky.

Po celou dobu strávenou v muzeu nás jeho sbírkami prováděla velmi příjemná odborná lektorka, která svým elánem a zapáleností zaujala většinu studentů. Všichni zvědavě očekávali, jaké další zajímavé informace se dozvědí. V průběhu prohlídky studenti navíc dostávali zapeklité otázky, jimiž je lektorka současně nápaditě naváděla, aby dokázali správně odpovědět, což se jim také v mnoha případech dařilo.

Druhou část naší návštěvy tvořil workshop Sběratelé kostí. Tímto workshopem nás prováděl zkušený antropolog a dozvěděli jsme se řadu užitečných informací o lidské kostře. Studenti nejprve dostali kostru zcela rozloženou na jednotlivé kosti, přičemž měli za úkol určit jednotlivé kosti a správně je umístit. Dále jsme se seznámili s obsahem práce forenzního antropologa, který zjišťuje, komu patřily nalezené kosterní pozůstatky, jak byl asi zemřelý starý a zda to byl muž či žena. Na názorných příkladech předložených lebek jsme měli možnost pozorovat rozdílnost ženské a mužské kostry. V poslední části workshopu nám lektor předkládal kosti, na kterých jsme mohli vidět různé projevy zranění (např. sečné rány), nemocí (např. rakovina a syfilis), špatně zhojenou zlomeninu bérce, zub rostlý opačným směrem, netradičně srostlé obratle nebo praktický důsledek toho, jak může vypadat chrup, pokud člověk nedbá na zubní hygienu.

Návštěva Hrdličkova muzea byla na vysoké odborné úrovni a značně rozšířila naše praktické poznatky z biologie. Odcházeli jsme plni dojmů a zážitků.

Po příjemně stráveném čase v muzeu nám zbyla necelá hodina do odjezdu zpátečního vlaku, a protože nastal adventní čas, mohli jsme v ulicích Prahy alespoň chvilku nasát vánoční atmosféru našeho hlavního města. Prošli jsme několika uličkami historického centra Prahy a svou krátkou procházku zakončili na Staroměstském náměstí, odkud jsme poté již zamířili zpět na vlakové nádraží.

                                                                                                       

                                                                                                                                                               Mgr. Zuzana Lukášová

 

více fotografií...

 

Publikováno: 15.prosince 2019, Zuzana Lukášová
  Čt 28. 3. Zelený čtvrtek (Velikonoční prázdniny)
  Pá 29. 3. Velký pátek (Státní svátek)

  Po 1. 4.

Velikonoční pondělí (Státní svátek)

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies