Fyzikální soustředění na Baldovci

Letošní fyzikální soustředění zahájil společný sraz všech účastníků v sedm hodin ráno na nádraží v Blansku, odkud jsme se potom autobusem vypravili do nedalekého kempu v Baldovci.

 

 

Po rozdělení do chatek a ubytování nás čekala zajímavá přednáška pana profesora Tyce z Masarykovy univerzity o vzniku zvuků a neviditelném plášti plná praktických pokusů.

 

 

Po obědě jsme se ve skupinkách vydali plnit dvě fyzikální měření v podzimně laděném okolí kempu. Při všech prováděných měřeních jsme používali počítačový program k záznamu dat, speciální přístroje Vernier a vše pečlivě zapisovali do protokolů. Večer jsme si vyslechli přednášku od jednoho ze studentů o tom, zda jsme ve vesmíru sami, a hned na to jsme šli pozorovat hvězdnou oblohu, i když nám počasí zrovna nepřálo.

 

 

Další den nás čekala celkem čtyři další měření, z toho dvě dopoledne a dvě odpoledne, jejich témata byla např. „Průtok vody v potoce“, „Kvalita vody“ nebo „Veličiny ovlivňující rostliny“. V podvečer jsme si zahráli společnou běhací hru podobnou vlajkované a potom nás čekala přednáška od pana učitele Fedry o luminiscenci s praktickým pokusem, při kterém jsme si vyzkoušeli psaní neviditelným inkoustem.

 

 

Den byl zakončen „hospodským kvízem“, při kterém jsme si otestovali znalosti ze všech zákoutí fyziky. Poslední den jsme zakončili tvořením prezentací na témata terénních měření a jejich následným přednesem, pak nás už čekala jen cesta zpátky do Blanska. Celkově si myslím, že si všichni pobyt užili a vrátili se s mnoha nabytými znalostmi. Nakonec bych chtěla poděkovat organizátorům soustředění pánům učitelům Chrásteckému, Kopalovi a Fedrovi za skvěle připravený program a spoustu skvělých zážitků.

více fotografií...

Eva Rudolfová, Septima

 

Publikováno: 8.listopadu 2023, F. Plaček
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies