Exkurze do Osvětimi

Začátkem března se více než padesát studentů třetího ročníku Gymnázia Blansko zúčastnilo exkurze do neblaze proslulého koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim – Březinka (Konzentrationslager – KL – Auschwitz – Birkenau), který v čase druhé světové války německá nacistická mašinerie zřídila a provozovala v bezprostřední blízkosti polského města Osvětim.

Dřevěné baráky, šibenice, trosky plynových komor a komíny spalovacích pecí jsou němými svědky hrůz, které je člověk schopen provést druhému člověku. Za více než milionem obětí, které byly v KL Auschwitz – Birkenau zabity, je třeba vidět konkrétního jedince: dítě, ženu, muže, který měl před příjezdem do lágru svůj život, své zaměstnání, svou rodinu.

Po příjezdu do tábora byl jeden každý člověk nejprve systematicky a důsledně zbaven své lidské důstojnosti, posléze byl cynicky využit k otrocké práci v nelidských podmínkách a nakonec byl zbaven i života. Tyto krutosti se neděly někde ve vzdáleném časoprostoru, ale zde, v civilizované střední Evropě, v čase našich (pra)babiček a (pra)dědečků. Připomínání si této temné stránky dějin lidstva je nezbytnou a účinnou obranou proti různým zpochybňujícím dezinformacím a konspiračním teoriím.

                                                                                                                                                        Mgr. Stanislav Hrnčíř

  

 

Publikováno: 6.března 2019, Dana Dražilová Fialová
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies