Den boje proti klecovým chovům

Dne 1. listopadu se na našem gymnáziu uskutečnila akce, jež si dala za cíl rozšířit povědomí o zvěrstvech, která se dějí v klecových chovech často jen kousek od nás. V rámci této akce nejdříve studenti sexty A obešli třídy s připravenou prezentací, aby svým spolužákům o problematice něco málo řekli a zároveň je navnadili na připravovaný projekt.

Ten neměl probíhat v depresivním duchu, naopak nesl pozitivní poselství, že to, co se děje, můžeme společně postupně změnit. Studenti i učitelé si v tento den vzali do školy plyšové, ideálně hospodářské zvíře, se kterým se pak vyfotili ve fotokoutcích. Celý den zároveň probíhal kvíz s otázkami na téma krutých podmínek, v jakých zvířata žijí, do kterého se zapojilo několik desítek studentů, mimo soutěž si otázky zkusili i někteří učitelé, jiní zase navštívili náš fotokoutek.
 

více fotografií...


Ti nejlepší a nejrychlejší získali chutné ceny jako například veganskou pizzu nebo veganské zmrzliny, malou odměnu dostal však každý, kdo se kvízu zúčastnil. Děkujeme všem studentům, kteří se do celé akce vrhli s obrovským nadšením, a fotokoutky tak díky nim občas praskaly ve švech, a všem učitelům, kteří akci v hojném počtu také podpořili, zejména pak učitelkám ZSV a OV, které nám ve svých hodinách umožnily vystoupit s naší prezentací.

A co jsme si z celé akce odnesli? Nemělo se v žádném případě jednat o veganskou nebo vegetariánskou propagandu ani o vnucování jediného názoru, cílem bylo poukázat na brutální týrání zvířat a zdůraznit, že existují i bio farmy a bio chovy, kde zvířata mají pro ně přirozené prostředí, prožijí plnohodnotný život bez stresu, a kde pracovníci nezneužívají svého postavení vůči nim.

Klecové chovy (doufejme) v celé Evropské unii skončí v roce 2027 a ambicí našeho projektu samozřejmě nebylo, aby Evropská komise tuto lhůtu zkrátila. Každopádně není špatné se občas zamyslet nad tím, kolik živočišných produktů denně sníme, kolik jich poté vyhodíme a kolik zvířat takto naprosto zbytečně trpí v otřesných podmínkách. A když už ty živočišné produkty musíme mít, je zde spousta lokálních farmářů, jejichž produkty pomalu začínají pronikat i do větších obchodů.

Ivan Terem

 

 

 

 

 

 

Publikováno: 13.listopadu 2022, F. Plaček
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies