Wattoví červi a píseční krabi pod binokulárními lupami blanenských gymnazistů

Další vydařená žákovská výměna mezi Gymnáziem v Blansku a Integrierte Gesamtschule z Oytenu v Německu proběhla v roce 2019 mezi jedenácti hostitelskými rodinami z Blanska a z Oytenu v Dolním Sasku na severu Německa. V září se vrátili studenti Gymnázia z Blanska z pobytu u Severního moře. S německými kolegy tak dokončili celoroční společný projekt zkoumání dvou rozdílných ekosystémů. Zatímco začátkem května byl podroben zkoumání ekosystém Moravského krasu, větrné pobřeží Severního moře nabídlo během září faunu a flóru pro výzkum ekosystému wattového moře.

Bohatý program výměny začal v Německu neformální výukou potřebné slovní zásoby a tiskem loga na projektová trička – symbolem projektu se stala hlava dospívajícího tuleně vykukujícího zvědavě nad mořskou hladinu. Pro nepřízeň počasí se tentokrát děti s živými tuleni na písečných lavicích nesetkaly, ale na nedostatek živočichů si po odlivu na dně wattu nemohly stěžovat. Ve společnosti pískovníků rybářských, mušlí, písečných krabů, ústřic, raků poustevníků a všudypřítomného vodního ptactva našli malí vědci poučení i zábavu. Cílem skupiny se staly dvě přímořské lokality – Dorum-Neufeld s Domem přírody a vyhlídkovou věží pro pozorování ptáků a Cuxhaven s mořskou cestou pro turisty na koňských povozech. Zajímavou zastávku v Bremenhavenu spojili děti a pedagogové s vyhlídkou z věže hotelu Atlantic a návštěvou nákupního centra Mediterraneo. Studenti během tříhodinových prohlídek wattů s průvodci získali nejen exponáty pro svůj výzkum, ale také důležité informace o významu moře pro tvorbu kyslíku na naší planetě, diskutovaným tématem se stalo mimo jiné i znečištění mořské vody mikroplasty apod.

V dalších dnech zpracovaly německo-české pracovní skupiny prezentace projektu v obou jazycích a nástěnné obrazy ekosystémů Moravského krasu a wattového moře, které představily ve speciálně připraveném vzdělávacím programu dětem a učitelům německé školy. Velkoplakáty byly převezeny do České republiky a budou umístěny před laboratoří biologie na gymnáziu jako učební pomůcka.

Milým závěrečným posezením s hostitelskými rodinami byla výměna zakončena při rozlučkové party v jídelně školy. Drobné dárky, propagační materiály mikroregionu Moravský kras a suvenýry zajistila pro německé rodiny Informační kancelář města Blanska Blanka. Další výměna mezi studenty obou škol je naplánována na květen 2020, těžištěm budou zkoumání krasových jevů, poznávání a ochrana jedinečného přírodního bohatství Moravského krasu.

 

Mgr. Jana Žilková, Gymnázium Blansko

 

více fotografií →

 

 

Žáci německé školy srovnávají před svými spolužáky ekosystémy Moravského krasu
a wattového moře na základě vlastního zkoumání těchto oblastí.

 

Děti z Gymnázia v Blansku a z IGS Oyten čekají na pláži Severního moře na odliv.

 

Wattové pláně je možné pozorovat i z koňského hřbetu.

 

Článek v oblastním německém periodiku

 

 

Publikováno: 15.října 2019, F. Plaček
  St 8. 5. Státní svátek
  Po 20. 5. - Čt 23. 5. Ústní maturity

  Po 20. 5.

1.ABC, 2.AB, XA - ředitelské volno

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies