Stravování

Odhlášení nebo výběr obědů se provádí prostřednictvím objednávkového terminálu umístěného před školní jídelnou nebo kliknutím na níže uvedený odkaz. Postup pro volbu oběda najdete zde.
 
 

Vedoucí školní jídelny: Eva Vlachová, telefon: 516 412 623, e-mail: jidelna@gymbk.cz

Bankovní spojení: KB Blansko, č.ú. 19-4803690277/0100

 

Poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Alergeny v zařízeních společného stravování“

 

Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Záměrem je dosažení ochrany zdraví strávníka a zaručení práva na informace o potravinách a pokrmech, které konzumujeme. Pro zařízení školního stravování – školní jídelny vyplývá povinnost informovat spotřebitele o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejich seznam je v Nařízení EU č. 1169/2011 přímo uveden.

Potravinovým alergenem může být jakákoli potravina, v souladu s Nařízením EU č. 1169/2011 bude od 13. 12. 2014 nutno označovat vybraných 14 alergenů. Bude se jednat pouze o zajištění informovanosti strávníků, nikoli o povinnost zajistit dietní stravování odpovídající individuálním dietním požadavkům. Označení alergenů v pokrmech nebude znamenat snížení kvality stravování nebo dokonce nebezpečí připravovaného pokrmu.

 

Příklad uvedení alergenů na jídelníčku:

  Oběd Obsahuje alergeny
Pondělí Zeleninová polévka s kuskusem 1, 9
Pečené kuře s rýží, okurkový salát, voda s mátou -
Úterý Polévka špenátová 1, 3, 7
Rybí filé na másle, brambory, mrkvový salát, voda s citronem 4, 7

 

Seznam alergenů v souladu s Nařízením č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům:

1 obiloviny obsahující lepek (1A pšenice, 1B žito, 1C ječmen, 1D oves, 1E špalda)

2 korýši a výrobky z nich

3 vejce a výrobky z nich

4 ryby a výrobky z nich

5 jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

6 sójové body (sója) a výrobky z nich

7 mléko a výrobky z něj

8 suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy (8A vlašské ořechy, 8B lískové ořechy, 8C mandle, 8D kešu, 8E pistácie)

9 celer a výrobky z nich

10 hořčice a výrobky z ní

11 sezamová semena (seznam) a výrobky z nich

12 oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)

13 vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14 měkkýši a výrobky z nich

 

V Blansku, 1. 12. 2014                                                                        Jitka Vašková, vedoucí stravování

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko