Studenti zaujali lidi z NASA, chtějí obnovovat mrtvé satelity

Úspěch českých středoškoláků v konkurenci více než dvou tisíc týmů – těmito slovy otevřela v Událostech České televize moderátorka reportáž o pětici studentů, z nichž jeden, Richard Nikel, je studentem 2. B blanenského gymnázia.

Na našem gymnáziu studuje mnoho šikovných studentů, ale málokterý z nich dosáhne až do vesmíru. Ty jsi členem studentského týmu LASAR, na čem pracujete?

Naším snem je vdechnout nový život nefunkčním satelitům na oběžné dráze Země. Náš projekt se zalíbil lidem z NASA, a proto nás nominovali do finále celosvětové soutěže Conrad Challenge. Máme tak příležitost představit naši práci v americkém Space Center Houston, získat kontakty v ceně zlata i podporu našeho projektu.

Jak se teenager z Lipůvky stane členem mezinárodního vesmírného projektu?

Na konci léta minulého roku jsem na sociálních sítích mého kolegy zahlédl nábor do týmu pro soutěž Conrad Challenge a rozhodl jsem se, že do toho jdu. Zanedlouho jsme sestavili pětičlenný tým z celé republiky: Blansko, Brno, Ústí nad Orlicí a dokonce i daleká Plzeň. Přesto nám vzájemná vzdálenost nebránila pokračovat ve vývoji naší inovace. Dlouho jsme přemýšleli, do čeho se pustit, protože v dnešní době už je spousta věcí vymyšlená a je těžké najít něco, co by mělo reálný potenciál. Nakonec s pomocí našeho mentora, Jana Spratka z Planetária Praha, jsme došli k závěru: Obnova nefunkčních satelitů pomocí laseru.

Znamená to, že pětice mladých Čechů zaujala vesmírné experty nápadem, jak na dálku opravit spojení se satelity, které přestaly komunikovat?

Tento koncept má velký potenciál už tady u nás v Česku. Prvním naším zákazníkem by totiž mohlo být samotné Planetárium Praha se svým cubesatem (pozn. Cubesat je malý satelit o velikosti cca 10x10x10 cm) Planetum-1. Ten byl na oběžnou dráhu vypuštěn v roce 2022 s figurkou Hurvínka na palubě, po pár týdnech ovšem kvůli softwarové chybě přestal komunikovat. Náš projekt LASAR nabízí řešení, jak Hurvínka zachránit.

Kosmický průmysl roste přímo raketovou rychlostí. Každý rok se na oběžnou dráhu Země dostanou desítky takových nanosatelitů, což může postupně vést k přehlcení oběžné dráhy a každý nefunkční satelit zde znamená odpad a nebezpečí pro ty ostatní. 169 nanosatelitů momentálně nekomunikuje a naše řešení by jim mohlo vdechnout nový život. Z finanční stránky se také jedná o velmi výhodné řešení. Metoda LASAR je 50x levnější, než vyslání nového satelitu. A jako bonus – na oběžné dráze nepřibyde další odpad, který by mohl způsobit kolize. Vyslání nového satelitu by znamenalo i uvolnění stovek tun CO2, naše řešení je k životnímu prostředí mnohem šetrnější.

A co Conrad Challenge? Může to být odrazová plocha k další kariéře?

Samotná soutěž má 4 fáze. Náš tým se probojoval do finále a patříme tak mezi 5 nejlepších týmů v naší kategorii z celého světa. Jsme první tým z České republiky, který se dostal tak daleko. Jediný tým z Evropy. Už teď máme každý stipendium na několika amerických vysokých školách v částkách desítek tisíc amerických dolarů. Ale tady jsme teprve na začátku. Teď nás čeká finále v americkém Space Center Houston, kde musíme náš projekt obhájit před odbornou porotou složenou ze světové špičky v oboru. V těchto dnech intenzivně pracujeme na prototypech, výpočtech, experimentech a plánování naší cesty. Většinu výpravy si financujeme sami, proto nezbytnou prací v našem týmu je hledání sponzorů, kontaktovali jsme české firmy z oboru nebo například kraje. A tímto bych chtěl poděkovat Gymnáziu Blansko za finanční příspěvek a Jihomoravskému kraji, který štědře podpoří všechny 3 členy LASARu z našeho kraje. Pokud i vy byste chtěli podpořit naši cestu, můžete přispět v naší sbírce na Donio.cz. A pokud se zajímáte o více podrobností o celém projektu, vše najdete na webu lasar.info, popř. můžete kontaktovat přímo mě v chatu na Teams.

Studenti teď plánují cestu na vyhlašovací ceremoniál do Houstonu ve Spojených státech, kterou podniknou v dubnu. Už teď ale ví, že jako finalisté si mohou vybírat ze stipendií několika amerických univerzit, držíme palce a jsme na Richarda hrdí.

S Richardem Nikelem rozmlouvala Jana Žilková

 

Činnost studentů neunikla ani České televizi, jak je možné vidět v obsahu následujících odkazů:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/224411000100312/ od 43. minuty

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/cesti-stredoskolaci-miri-do-finale-prestizni-souteze-vymysleli-jak-na-dalku-opravit-spojeni-se-347052

https://www.donio.cz/houstone-mame-problem

 

Pětičlenný studentský tým, který bude v americkém Space Center Houston reprezentovat Českou republiku se svým projektem na oživení nefunkčních satelitů

 

Publikováno: 10.května 2024, Ivo Grim
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies