První místo v celostátní soutěži Komenský a my

Ve dnech 29. - 31. března 2023 jsme se zúčastnili vyhlášení výsledků a doprovodného programu soutěže Komenský a my. Ve středu jsme dorazili do Brandýsa nad Orlicí a vydali se po stopách J. A. Komenského, prohlédli si pamětní síň, labyrint a další místa spjatá s jeho životem.


 

Letošní, již 21. ročník soutěže byl svým programem výjimečný, na rozdíl od minulých let jsme letos navštívili na jeden den i Prahu. Zde byl pro nás připraven bohatý program v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského. Dozvěděli jsme se něco o činnosti knihovny, jejích službách a sbírkách. Následně jsme se přesunuli deštivou Prahou do muzea, ve kterém jsme kromě stálých expozic zhlédli i výstavu Pravěk, k tabuli! V pátek na nás čekalo už jen vyhlášení, ze kterého jsme odcházeli mile překvapení s prvním místem za povídku Ondřeje Kaly ze 3. B.


 

Soutěž Komenský a my pořádá ZŠ a MŠ J. A. Komenského Brandýs nad Orlicí ve spolupráci s dalšími orgány, jako jsou MŠMT a Pardubický kraj, a institucemi hlásícími se k odkazu Komenského, například právě NPMK. V průběhu letošního ročníku jsme si připomínali 400 let od dokončení Komenského stěžejního díla Labyrint světa a ráj srdce, které autor napsal právě v Brandýse.


 

Soutěž probíhá celkem ve třech kategoriích. Kategorie A je rozdělena do dvou skupin, A1 je pro žáky 1. - 3. ročníku a A2 pro žáky 4. - 5. ročníku základních škol, v této kategorii posílali žáci výtvarnou práci na téma Město jako místo pro život. Kategorie B je určena pro druhý stupeň základních škol a odpovídající ročníky víceletých gymnázií. V kategorii B postoupilo 20 nejlepších žáků, kteří napsali zamyšlení na téma Co znamená cítit se v bezpečí? Ti následně psali znalostní test zaměřený na život a tvorbu Komenského. Kategorie C, kterou jsme zastupovali my, je určena studentům středních škol. Zadána byla literární práce na téma Jaké lidské hodnoty bychom měli vyznávat i v daleké budoucnosti?



Celé tři dny jsme si velmi užili. Bylo skvělé poznat lidi, kteří navazují na odkaz Komenského
a svou činností připomínají život, tvorbu a myšlenky Učitele národů. Na tento odkaz můžeme být jako národ právem hrdí. Celé soutěži přejeme zasloužený růst a co nejvíce zapojených studentů a také pedagogů. Zároveň věříme, že tento úspěch bude motivací pro další studenty naší školy, aby se do soutěže v příštích letech zapojili!

Více o soutěži na http://komensky.zsbrandysno.cz, kde budou časem zveřejněny také oceněné práce.

Ondřej Kala a Patricie Windsor

 

Publikováno: 3.dubna 2023, F. Plaček
  Po 20. 5. - Čt 23. 5. Ústní maturity
  Po 20. 5. 1.ABC, 2.AB, XA - ředitelské volno

  Út 21. 5.

1.AB, 2.AB, XA, 3.AB, MA - ředitelské volno

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies