Naše cesta projektem o EU

Projekt Školy – vyslanci Evropského parlamentu se již přehoupl do čtvrtého měsíce, a proto nabízíme malé shrnutí všeho, co jsme během jeho trvání zvládli.

V únoru jsme sestavili tým junior vyslanců, kteří vám nabízí informace, zajímavosti a fakta o EU, a to hlavně prostřednictvím Instagramu gymbk.vyslanci.ep. Můžete zde vidět úvodní video, příspěvky a každý den různá témata, výzvy a kvízy.
 


Pravidelně se scházíme a na krátkém meetingu domlouváme plán aktivit a akcí, které v rámci projektu připravujeme. Kvůli současné situaci se téměř vše děje v online prostoru.
Pro žáky tercie a kvarty jsme připravili prezentaci o EU. Hodinou je provázeli Mgr. Štěpánka Petříková a Tomáš Mikulášek ze sexty. Vedle základních informací mohli žáci plnit různé úkoly a odpovídat na otázky. Byli jsme mile překvapeni, kolik toho žáci o EU věděli. V rámci výtvarné výchovy žáci z kvarty zpracovali téma Významné budovy zemí EU. Jejich práce určitě brzy vystavíme.

V dubnu jsme zrealizovali dvě besedy s europoslanci - 22. 4. měli žáci SVS1 a septimy možnost diskutovat s místopředsedou EP panem Marcelem Kolajou z Pirátů a 28. dubna nás svou návštěvou poctila paní europoslankyně Veronika Vrecionová z ODS, která velmi ochotně odpovídala na naše zvídavé dotazy. Popsala nám náplň své profese; dozvěděli jsme se i něco o panu prezidentovi Havlovi, u něhož pracovala jako mladá asistentka; mluvili jsme o současné ekonomické situaci v době pandemie i o nadcházejících volbách do sněmovny. Této besedy se zúčastnili junior vyslanci a zájemci z druhého ročníku. Vše moderoval pan Jan Řebřina ze sekce pro návštěvy a semináře v EP; v rámci programu vystoupily stážistky a dokonce i absolventka našeho gymnázia paní Andrea Čepová, a informovali nás o pracovních možnostech v rámci EU.

Jedna z našich hlavních akcí ale byla „real“. Ve čtvrtek 6. května jsme navštívili žáky 1. stupně ZŠ v Dolní Lhotě a v rámci jejich odpolední družiny jsme pro ně připravili zábavný program s naučnými úkoly o Evropě a EU na oslavu Dne Evropy. 9. května jsme pak poslali do světa video, které tuto akci zachycuje. Náramně jsme si to všichni užili.
 


12. 5. společnost NEUROPEA připravila pro české a slovenské školy zapojené do projektu online diskusi Mysli kriticky s EU o EU. Přednášela Ivana Ivanová, metodička a lektorka SDA, certifikovaná trenérka International Debate and Educational Association a Michal Pečeňa, zkušený český lektor debaty a argumentace, trenér českého a slovenského národního týmu pro MS v debatování. Zastoupení byli i europoslanci ze SR a ČR – paní Markéta Gregorová. Stěžejní téma diskuse bylo: Dnešní doba se často nazývá i dobou hoaxů a dezinformací - proč to tak podle vás je a jak by se to dalo zlepšit? Součástí diskuse byl i kvíz, který prověřil znalosti o EU mezi českými a slovenskými studenty. A naše škola zaznamenala ve veliké konkurenci přes 100 soutěžících veliký úspěch. Vítězem se stal Dominik Formánek z oktávy a 4. místo obsadil Tomáš Mikulášek ze sexty. Oběma chlapcům gratulujeme!

 

více fotografií...


Práce na projektu obohatila každodenní rutinní záležitosti v době pandemie, kdy se nám dny zdály bez rozdílu stejné. A zároveň jsme se i mnoho nového dozvěděli.
                                                                                                          

                                       Junior vyslanci EP gymbk
Viki Grossmannová a Aneta Opluštilová z 2. A; Aneta Doné z 2. B;
Jana Petříková a Tomáš Mikulášek ze sexty; autor videí Filip Volf z oktávy

 

 

 

 

 

 

Publikováno: 18.května 2021, F. Plaček
  Po 20. 5. - Čt 23. 5. Ústní maturity
  Po 20. 5. 1.ABC, 2.AB, XA - ředitelské volno

  Út 21. 5.

1.AB, 2.AB, XA, 3.AB, MA - ředitelské volno

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies