Mladý tuleň přišel pozdravit na ostrově Langeoog naše studenty

Nezapomenutelný okamžik zažili naši studenti při další žákovské výměně v Německu ve chvíli, kdy v písku mezi plážovými koši na ostrově Langeoog zahlédli odpočívající tulení mládě.

Gymnázium začalo s žákovskými výměnami s IGS Oyten v Německu v roce 2017, letos se studenti gymnázia z týdenní návštěvy Německa vrátili 14. října. Aktuální téma tohoto roku Jak se z toho nezbláznit – společně jsme silnější! vypsané Česko-německým fondem budoucnosti se stalo inspirací k tomu, aby účastníci využili důležitost zvláštních přírodních oblastí pro relaxaci a odpočinek.
 

více fotografií...


 

Učitelé gymnázia již mají zkušenosti s tématy v oblasti vzdělávání k udržitelné budoucnosti. Tato oblast je stěžejním bodem konceptu partnerské školy v německém Oytenu a soustřeďuje se v rámci společného projektu na poznávání dvou výjimečných přírodních regionů-Národního parku wattového moře na pobřeží Severního moře v Německu a Chráněné krajinné oblasti Moravský kras v České republice.

Ve spolupráci s pedagogickým týmem, českými učitelkami Klárou Pernicovou a Janou Žilkovou a sociálním pedagogem školy byl pro skupinu německých a českých žáků v tomto roce připraven propracovaný týdenní plán aktivit a výletů.

V Dorum-Neufeld si studenti nejdříve báječně užili dopoledne teambuilding na louce u okraje Severního moře, odpoledne exkurzi po dně wattu, kde pod vedením lektora proběhla cvičení na téma Společně strávené chvíle v přírodě posilují odbourávání úzkosti a stresu. Vycházkové časy využili účastníci programu na prohlídku wattů a s nimi spojeným pozorováním přílivu a odlivu. Důraz byl vždy zaměřen na vnímání hodnoty přírodního specifika moře jako místa relaxace a zotavení.

Další den strávili žáci v lesní školce partnerské školy. Školní les byl pod vedením nadace Future Forest vysazen na louku o rozloze přibližně 1 hektaru. Stromy jsou stále malé a oblast je v létě zarostlá vysokou trávou. Luční květiny zde kvetou mezi stromky a spoustou hmyzu. Motto Školní lesy proti změně klimatu tvoří sociální závazek, který ukazuje, že společně vytvořené perspektivy do budoucnosti jsou schopny bojovat proti změně klimatu a přináší pocit solidarity, který pomáhá snižovat životní úzkosti a obavy. Pro další výměnu se uvažuje o společném zasazení stromu přivezeného z Česka.

Mimořádným zážitkem celého pobytu byl jednodenní výlet na ostrov Langeoog v Severním moři. Po jízdě trajektem a ostrovní dráhou si žáci prohlédli v doprovodu pracovníka Dolnosaského zemského centra pro vodní hospodářství a ochranu přírodního bohatství pobřeží ostrova. Trasa prohlídky vedla k pláži a jejím smyslem bylo poznat, jak žijí lidé na ostrově. Nekonečná písečná pláž s překrásnými bílými vlnami, sluneční paprsky, všude přítomný vítr, mušle v jemném písku odkryté odlivem, odpočívající tuleň-místo ideální k relaxaci a vnímání přírodních krás na vzácném místě Evropy bez motorových vozidel.

Po návratu do školy si jako vzpomínku na zážitky bohatý týden vyrobili žáci ve školní dílně pomocí smirkového papíru, vrtačky a pájky do dřeva dřevěný přívěsek na klíče.

Rozloučení s hostitelskými rodinami na závěr pobytu proběhlo v intimní atmosféře nad společně vyrobenou mandalou z přírodnin, které teenageři během týdne při svých aktivitách nasbírali.

Studenti gymnázia navázali během svého pobytu na severu Německa nové kontakty a poznali, že rozdílné jazyky nemusí tvořit hranice porozumění a že se vzájemně můžeme od sebe navzájem mnohé naučit a společně mnohého dosáhnout a vzájemnou podporou, sebevědomím a porozuměním i překonat. Přínosem projektu je také pozornost zaměřená na životní prostředí wattového moře v Německu a krasových jevů v ČR, neboť druhá část projektu bude pokračovat v březnu 2024 v zalesněné krajině Moravského krasu, krápníkových jeskyní a v hostitelských rodinách krásného prostředí města Blanska a jeho okolí. Pozitivní výsledky výměny mohou pomoci dospívajícím dětem přispět k překonání společných krizových situací nelehké současnosti.

Návštěvu pedagogů a žáků z partnerské školy přivítáme v BLansku 9. března 2024. Již nyní připravuje realizační tým pro německé kolegy program a takové aktivity, aby se 16. března vraceli domů se stejně nezapomenutelnými zážitky jako my.

 

Mgr. Jana Žilková

 

Publikováno: 23.října 2023, F. Plaček
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies