HUDEBNÍ OLYMPIÁDA aneb PÁR PŘÁTEL STAČÍ MÍT

Dne 8. února 2020 se na Gymnáziu a Hudební škole hlavního města Prahy konal druhý ročník Hudební olympiády ČR. Do národního kola této soutěže se probojovala studentka oktávy A Aneta Pelíšková, která se ale bohužel ze zdravotních důvodů nebyla schopna zúčastnit. Na poslední chvíli tedy přislíbila účast její spolužačka, kamarádka a spoluhráčka pop-folkového dua My A Ne Ty! Aneta Schiffnederová. Společně s ní jely naše blanenské gymnázium do Prahy reprezentovat Vanda Dražilová, Petra Zhořová a Michaela Ševčíková za doprovodu paní profesorky Patricie Windsor, která Anetu během její přípravy podporovala a celou akci organizovala.

 

 

Součástí soutěžního klání na hudebních olympiádách je hudebně teoretický a poslechový test, zkouška intonace a rytmu, pěvecké vystoupení a také disciplína „královská“, předvedení vlastní skladby. Ačkoliv se děvčata nemohla zúčastnit odborných testů připravených pro původní soutěžící, chystala se alespoň k předvedení vlastní tvorby Anety Pelíškové a měla možnost zhlédnout zahajovací vystoupení známého mladého písničkáře Michala Horáka a zúčastnit se zábavných a kreativních workshopů, které byly připraveny pro všechny doprovodné účastníky a pedagogy soutěžících.

Zábavnými workshopy provázel odborný asistent Katedry hudební výchovy Pedagogické fakulty Palackého univerzity v Olomouci pan Jaromír Synek. Za pomoci běžně dostupných hobby produktů předvedl, jak podomácku vyrobit hned několik dechových nástrojů. Další workshop týkající se kompozice a improvizace měl pod palcem pan Tomáš Krejča, odborný asistent HAMU, a pauzu před vyhlášením výsledků vyplnil pan Petr Zeman, autor knihy Ukulele v české škole, se svou lekcí hry na ukulele, které si na závěr každý soutěžící díky podpoře Společnosti pro hudební výchovu a jejího předsedy Dr. Jana Prchala odnesl domů.

Prezentace tvorby se děvčata zhostila výborně. Pěvecké části, kde se původně měla Aneta Pelíšková zúčastnit s lidovou písní, se nakonec ujala Aneta Schiffnederová. Vystoupila však s písní, kterou hudebně i textově vytvořila Aneta Pelíšková. Při výstupu se neubránila upřímným emocím a Píseň pro všechny malé velké hrdiny tak srdečně, ačkoli na dálku, věnovala svojí kamarádce.

 

 

V části prezentace vlastní tvorby (opět se jednalo o původní kus A. Pelíškové) měla děvčata přednést skladbu pro kytarový kvartet s názvem Skladba pro 24 strun. Ačkoliv secvičení tohoto kusu děvčata absolvovala v neskutečném časovém presu, mezi ostatními se nenechala zahanbit a dokázala tak známé rčení „Když se chce, všechno jde.“

Porotu tvořila česká i zahraniční akademická hudební esa, jmenovitě PaedDr. Jan Prchal, Prof. PaedDr. Jiří Holubec, Ph.D., PaedDr. Alena Tichá, Ph.D., Rafaela Drgáčová, MgA. Jakub Waldmann, Mgr. Gabriela Füssyová, PhDr. Jiřina Jiřičková, Ph.D. a již zmiňovaný pan Mgr. Jaromír Synek, Ph.D. Takovou správnou mladickou radost a oživení potom obstarala studentská porota, která v závěru rovněž udělovala čestné diplomy. Všemi veřejnými vystoupeními provázel a úlohu moderátora zastával po celý den pan Martin Herrmann, jehož vystupování dodávalo programu ten správný „šmrnc”.

 

 

První pozice v obou kategoriích nakonec zaujala dvě děvčata. V kategorii do 15 let to byla Anna Jiřičková, jejíž skladba Kapky sklidila snad největší potlesk, a to nejen pro své zajímavé prostorové zpracování. V kategorii do 19 let zvítězila Ludmila Hana Houfková, která na porotu a diváky zapůsobila svojí skladbou pro smyčcové nástroje Citrusová fuga. Na závěrečné ceremonii byly udělovány mnohé hodnotné ceny. Naše reprezentantky obdržely též malé pozornosti, ale hlavně diplomy a čestná uznání za prokázanou kolegialitu. „V přímém přenosu“ pak pan Herrmann volal do nemocnice, aby Anetě Pelíškové oznámil udělení ceny studentské poroty za „povzbuzení malých velkých hrdinů".

Účast na této akci je opravdu prestižní záležitostí a to můžeme posuzovat už jen podle toho, kdo celou akci zaštiťoval. A věřte, instituce to jsou skutečně známé. Namátkově třeba výrobce klavírů Petrof, obchod s hudebninami Kytary.cz, Národní muzeum, Český rozhlas Vltava, časopis Harmonie nebo Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy. Proto si účasti na této akci všichni moc vážíme.

Tímto článkem bychom také chtěly Anetě Pelíškové popřát brzké uzdravení.
Za celý náš hudební tým

Aneta Schiffnederová

 

 

 

 

Publikováno: 18.února 2020, Vladimír Šenkýř
  Pá 3. 5. Didaktický maturitní test ČJ
  St 8. 5. Státní svátek

  Po 20. 5. - Čt 23. 5.

Ústní maturity

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies