Hold Puškinovi v Praze

Ve dnech 5. - 6. 6. 2019 se pět žáků z kvinty (Vanesa Hudcová, Anna Petrásková, Michaela Skoumalová, Lukáš Smrž, Nikol Šaršonová), kteří postoupili se svým vystoupením na celostátní přehlídku Ars Poetica - Puškinův památník, vydalo vlakem do Prahy. Přehlídka se konala až ve čtvrtek, ale pan Jiří Klapka pozval všechny postupující na koncert Jaromíra Nohavicy, konaný ve středu v 18 hodin, a tak bylo nutno vyjet o den dřív. Naneštěstí se náš vlak na trati zpozdil o celých 90 minut, takže ubytování muselo počkat a my se na koncert do Ruského centra vědy a kultury vydali s těžkými taškami, protože jsme si ho nechtěli nechat ujít.

Pan Nohavica společně se svým kolegou, harmonikářem Robertem Kusmierskim, hrál a zpíval zejména písně ruských písničkářů a kytarových bardů Vladimíra Vysockého a Bulata Okudžavy. Zazněly také nejznámější písničky Jarka Nohavici, jako například „Až to se mnou sekne" nebo "Dokud se zpívá, ještě se neumřelo". V závěru pak společně s panem Klapkou pokřtili zpěvník "Písně Československa". Po osmé hodině večerní jsme se odebrali na ubytování do Hostelu Sklep, kde ještě proběhla zkouška zítřejšího vystoupení, a někteří si zašli na pozdní večeři do pizzerie.

Další den ráno jsme po snídani dorazili opět do Ruského centra vědy a kultury. Zde se od desáté hodiny konala celostátní přehlídka recitace a hudby v ruštině, letos na počest 220. výročí narození A. S. Puškina. Vystoupení žáků paní učitelky Jaroslavy Konečné s názvem „Podobenství o Pravdě a Lži" autora Vladimíra Vysockého přišlo na řadu hned jako čtvrté, a jakožto tichý pozorovatel musím říct, že se jim velmi povedlo. Přehlídka trvala až do půl druhé a měli jsme možnost zhlédnout různá více či méně originální vystoupení. Poté měli porotci (mezi které byla panem Klapkou pozvána i naše paní učitelka Dana Fránková) poradu, aby se rozhodli, komu připadne zvláštní ocenění. Všichni účinkující dostali nový, právě pokřtěný zpěvník a další knižní odměny.

Před odjezdem jsme se ještě zastavili v cukrárně v pasáži kousek od Václavského náměstí, kde nás ale zastihl odpolední liják, takže jsme se na cestu k vlaku museli vydat v dešti.

Za nás všechny musím říct, že jsme si výlet do Prahy užili a načerpali novou inspiraci do příštích ročníků Puškinova památníku.

 

Šárka Fleková, septima A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publikováno: 12.června 2019, F. Plaček
  St 8. 5. Státní svátek
  Po 20. 5. - Čt 23. 5. Ústní maturity

  Po 20. 5.

1.ABC, 2.AB, XA - ředitelské volno

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies