Exkurze do Osvětimi

Začátkem března se více než padesát studentů třetího ročníku Gymnázia Blansko zúčastnilo exkurze do neblaze proslulého koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim – Březinka (Konzentrationslager – KL – Auschwitz – Birkenau), který v čase druhé světové války německá nacistická mašinerie zřídila a provozovala v bezprostřední blízkosti polského města Osvětim.

Dřevěné baráky, šibenice, trosky plynových komor a komíny spalovacích pecí jsou němými svědky hrůz, které je člověk schopen provést druhému člověku. Za více než milionem obětí, které byly v KL Auschwitz – Birkenau zabity, je třeba vidět konkrétního jedince: dítě, ženu, muže, který měl před příjezdem do lágru svůj život, své zaměstnání, svou rodinu.

Po příjezdu do tábora byl jeden každý člověk nejprve systematicky a důsledně zbaven své lidské důstojnosti, posléze byl cynicky využit k otrocké práci v nelidských podmínkách a nakonec byl zbaven i života. Tyto krutosti se neděly někde ve vzdáleném časoprostoru, ale zde, v civilizované střední Evropě, v čase našich (pra)babiček a (pra)dědečků. Připomínání si této temné stránky dějin lidstva je nezbytnou a účinnou obranou proti různým zpochybňujícím dezinformacím a konspiračním teoriím.

                                                                                                                                                        Mgr. Stanislav Hrnčíř

  

 

Publikováno: 6.března 2019, Dana Dražilová Fialová
  Pá 3. 5. Didaktický maturitní test ČJ
  St 8. 5. Státní svátek

  Po 20. 5. - Čt 23. 5.

Ústní maturity

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies