Den boje proti klecovým chovům

Dne 1. listopadu se na našem gymnáziu uskutečnila akce, jež si dala za cíl rozšířit povědomí o zvěrstvech, která se dějí v klecových chovech často jen kousek od nás. V rámci této akce nejdříve studenti sexty A obešli třídy s připravenou prezentací, aby svým spolužákům o problematice něco málo řekli a zároveň je navnadili na připravovaný projekt.

Ten neměl probíhat v depresivním duchu, naopak nesl pozitivní poselství, že to, co se děje, můžeme společně postupně změnit. Studenti i učitelé si v tento den vzali do školy plyšové, ideálně hospodářské zvíře, se kterým se pak vyfotili ve fotokoutcích. Celý den zároveň probíhal kvíz s otázkami na téma krutých podmínek, v jakých zvířata žijí, do kterého se zapojilo několik desítek studentů, mimo soutěž si otázky zkusili i někteří učitelé, jiní zase navštívili náš fotokoutek.
 

více fotografií...


Ti nejlepší a nejrychlejší získali chutné ceny jako například veganskou pizzu nebo veganské zmrzliny, malou odměnu dostal však každý, kdo se kvízu zúčastnil. Děkujeme všem studentům, kteří se do celé akce vrhli s obrovským nadšením, a fotokoutky tak díky nim občas praskaly ve švech, a všem učitelům, kteří akci v hojném počtu také podpořili, zejména pak učitelkám ZSV a OV, které nám ve svých hodinách umožnily vystoupit s naší prezentací.

A co jsme si z celé akce odnesli? Nemělo se v žádném případě jednat o veganskou nebo vegetariánskou propagandu ani o vnucování jediného názoru, cílem bylo poukázat na brutální týrání zvířat a zdůraznit, že existují i bio farmy a bio chovy, kde zvířata mají pro ně přirozené prostředí, prožijí plnohodnotný život bez stresu, a kde pracovníci nezneužívají svého postavení vůči nim.

Klecové chovy (doufejme) v celé Evropské unii skončí v roce 2027 a ambicí našeho projektu samozřejmě nebylo, aby Evropská komise tuto lhůtu zkrátila. Každopádně není špatné se občas zamyslet nad tím, kolik živočišných produktů denně sníme, kolik jich poté vyhodíme a kolik zvířat takto naprosto zbytečně trpí v otřesných podmínkách. A když už ty živočišné produkty musíme mít, je zde spousta lokálních farmářů, jejichž produkty pomalu začínají pronikat i do větších obchodů.

Ivan Terem

 

 

 

 

 

 

Publikováno: 13.listopadu 2022, F. Plaček
  Po 20. 5. - Čt 23. 5. Ústní maturity
  Po 20. 5. 1.ABC, 2.AB, XA - ředitelské volno

  Út 21. 5.

1.AB, 2.AB, XA, 3.AB, MA - ředitelské volno

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies