Debata o budoucnosti EU: Jakou Evropu chceme mít?

Ve středu 14. února 2024 zavítala do ČR předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola. Během své krátké návštěvy Prahy se setkala se všemi čtyřmi nejvyššími ústavními činiteli: s předsedkyní Poslanecké sněmovny ČR Markétou Pekarovou Adamovou a s předsedou Senátu ČR Milošem Vystrčilem, odpoledne ji přijal prezident Petr Pavel a poté jednala s premiérem Petrem Fialou. Navštívila i náměstí Jana Palacha, aby uctila památku obětí tragické události na Filozofické fakultě UK a setkala se i s rektorkou Univerzity Karlovy Milenou Králíčkovou.
 


 

Témat ke společné diskuzi byla celá řada. Jedním z důvodů její návštěvy však byly blížící se volby do Evropského parlamentu. I proto v podvečer debatovala se studenty na Vysoké škole ekonomické, kde apelovala na mladé lidi, aby se evropských voleb zúčastnili a spolurozhodovali tak o budoucnosti Evropy.
 


 

Vzhledem k tomu, že naše gymnázium se v minulosti úspěšně zúčastnilo projektu Školy – vyslanci EP, obdrželi jsme od Kanceláře EP v ČR pozvánku na výše zmíněnou debatu. Měli jsme možnost vidět Robertu Metsolovou „naživo“ a zažít tak atmosféru jedinečné debaty v angličtině. Paní předsedkyně odpovídala pohotově na otázky z publika i ty zaslané prostřednictvím aplikace. Její odpovědi byly spíše obecného rázu, často zazněla slova jako odpovědnost, spolurozhodování, spolupráce. Paní Roberta Metsola na mě působila velice milým dojmem a jako politička, která se své funkci věnuje s plným nasazením.
 


 

Při své jednodenní návštěvě Prahy jsme zhlédli i expozici ČNB Za měnou. Návštěvnické centrum ČNB v Praze nabízí zajímavé a interaktivní programy, díky kterým můžete pochopit různé ekonomické jevy a souvislosti. Pokud budete mít někdy příležitost se tam podívat, určitě ji využijte. Vždyť právě mimo školní lavice můžete získat další informace a vyzkoušet si nové věci smiley

Mgr. Štěpánka Petříková

 

Záznam debaty
EN https://www.youtube.com/watch?v=iECha3u227o
CS https://www.youtube.com/watch?v=Sw1PGSoHECI

 

 

Publikováno: 27.února 2024, F. Plaček
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies